廉價影月組合

頭像
Eddy So
夸克星

廉價影月組合

文章 Eddy So » 週六 11 4月, 2009 21:05

近日天氣差觀不了星,無聊地買了一個BOSMA 7 x 18小望遠鏡來把玩(RMB¥89),忽發奇想把它裝在萬能DC支架上,加上我的廉價BenQ 1,000萬像素DC,組成以下的拍攝組合:
附加檔案
Photo 01.jpg
天上的雲太多了,祇能拍攝到浮雲掩月。DC設定:全自動曝光加對焦,設定在1倍光學變焦,照片在3648 x 2763中局部裁切成1600 x 1200。
Photo 01.jpg (53.97 KiB) 已瀏覽 5172 次
Photo 02.jpg
拍攝夜景的效果還可以吧?DC設定:全自動曝光加對焦,設定在3倍光學變焦。
Photo 02.jpg (131.42 KiB) 已瀏覽 5172 次
Photo 04.jpg
從DC上的LCD顯示看到的效果。
Photo 04.jpg (76.81 KiB) 已瀏覽 5172 次
Photo 03.jpg
組合外觀
Photo 03.jpg (60.21 KiB) 已瀏覽 5172 次

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週日 12 4月, 2009 23:24

this is a good try. try more, I am always on your side.:)

頭像
willis
中子星
聯繫:

文章 willis » 週日 12 4月, 2009 23:54

I think the Bosma can also be used as finder scope.

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週一 13 4月, 2009 00:10

效果唔錯喔
還能自動對焦

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週一 13 4月, 2009 00:17

The moon is too small IMO.

拍得到不等於拍得好.

anyone
夸克星

文章 anyone » 週一 13 4月, 2009 11:15

dear Eddy ,支持你,玩得開心咪得囉! :)

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週一 13 4月, 2009 11:30

Good try. Trial and error is the first step to sucess [Good Job] [Good Job]

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週一 13 4月, 2009 11:36

dun know can zoom more or not, may be we can use it as a
cheap cheap guider. think about it! :D

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週一 13 4月, 2009 12:14

嘩! 一面倒的正面評價! 難道這就是香港天文同好和西方天文同好的分別?

(For example, 香港邊會有人講 Tele Vue 目鏡的缺點? 唔計價錢!)

無批評何來進步?

無思考何來進步?

好可惜好多香港同好係唔接受負面評價都唔容許負面評價.

呢個組合係可以影到野, 玩就OK, 實用性就......

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週一 13 4月, 2009 12:42

bingsze 寫:dun know can zoom more or not, may be we can use it as a
cheap cheap guider. think about it! :D
拍攝當晚天色實在是太差了,沒有機會在3倍光學變焦時拍攝到些什麼,我祇可以講在3倍光學變焦乘4倍數碼變焦時,月球影像可以差不多放大至貼近顯示屏邊沿,但拍攝數質當然會變差。

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週一 13 4月, 2009 12:47

bingsze 寫:this is a good try. try more, I am always on your side.:)
anyone 寫:dear Eddy ,支持你,玩得開心咪得囉! :)
syyuen168 寫:Good try. Trial and error is the first step to sucess [Good Job] [Good Job]
多謝支持! [蔥寶恭喜樣] [蔥寶恭喜樣] [蔥寶恭喜樣]

pkchung
紅巨星

文章 pkchung » 週一 13 4月, 2009 14:21

嘩! 冇嘢講, 一個字......

[Good Job] [Good Job] [Good Job] [Good Job] [Good Job]

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週一 13 4月, 2009 16:56

alget 寫:嘩! 一面倒的正面評價! 難道這就是香港天文同好和西方天文同好的分別?

(For example, 香港邊會有人講 Tele Vue 目鏡的缺點? 唔計價錢!)

無批評何來進步?

無思考何來進步?

好可惜好多香港同好係唔接受負面評價都唔容許負面評價.

呢個組合係可以影到野, 玩就OK, 實用性就......
你要拎C8影出黎既相比,呢張實係差嫁
但呢個價錢影到咁既野仲想點?

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週一 13 4月, 2009 17:10

sodium 寫: 你要拎C8影出黎既相比,呢張實係差嫁
What's up? 中國人果然唔鐘意別人講真話?

因為價錢平, 所以就算影出來唔好, 都要自我安慰影話得好好? (同自欺欺人自吹自擂有咩分別?)

明知質素唔好, 都仲要咁做. 呢個都算係問題所在. 原來用平價器材影相會特別高尚?

就算唔用C8去比, 都係影得唔好. (其實你呢句已經好有問題.)

唔係用天文愛好者的眼光, 用正常人的sense, 呢個setting都係一個ineffective的組合, resolution無左一半, 個月光都係咁細...

佢post得出來, 就應該預左有正面回應, 或者有負面回應. 你咁大反應for what? 難道香港天文愛好者只容許別人講讚美的說話?

其他人出post抽我水唔見你挺身而出?
最後由 alget 於 週一 13 4月, 2009 17:19 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
sodium
白矮星

文章 sodium » 週一 13 4月, 2009 17:18

alget 寫:
sodium 寫: 你要拎C8影出黎既相比,呢張實係差嫁
What's up? 中國人果然唔鐘意別人講真話?

因為價錢平, 所以就算影出來唔好, 都要自我安慰影話得好好? (同自欺欺人自吹自擂有咩分別?)

明知質素唔好, 都仲要咁做. 呢個都算係問題所在. 原來用平價器材影相會特別高尚?

佢post得出來, 就應該預左有正面回應, 或者有負面回應. 你咁大反應for what? 難道香港天文愛好者只容許別人講讚美的說話?
人地都係post出來玩下即,又冇講過佢呢套setup要影一張大師級既相,
你見唔到呢度係"談天說地"版咩?

我有好大反應咩?
你reply得,就應該預左有正面回應, 或者有負面回應,
做乜我係咁易回兩句你就話我大反應 :lol:

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客