光柵圖片--磨低邊.小洞

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
Hay
主序星

Upload 光柵照片

文章 Hay » 週三 28 6月, 2006 16:46

唔該晒,豆貓! :D

咁我塊鏡的低邊是否算嚴重呢?蔡SIR 份Notes 中說到如低邊 面積太大要重返幼磨!!!!! :shock:

但點都好,我會再試Wong SIR 網頁中教的1/3 正心磨法及模上、鏡下用模邊去修正低邊的方法再試!

有問題都係好事,可以試下不同修正方法的效果,希望我塊鏡最後唔會變到畸晒形啦,哈哈 :D

Hay

頭像
豆豸苗
夸克星

Re: Upload 光柵照片

文章 豆豸苗 » 週三 28 6月, 2006 16:51

Hay 寫:有問題都係好事,可以試下不同修正方法的效果,希望我塊鏡最後唔會變到畸晒形啦,哈哈 :D

Hay
冇錯. 越多問題越學到野. 要試下唔同方法睇下有冇好轉. :)

你0既低邊都唔算非常嚴重. 我想知砂眼0既情況如何. 如果邊邊好明顯比中心矇好多, 就需要鏡下模上咁拋.

Hay
主序星

Upload 光柵照片

文章 Hay » 週三 28 6月, 2006 17:47

的確,鏡外圍約4-5mm 的地方依然像有一層像霧氣的東西蓋住,唔似中央部分拋得咁光。Ok, 試下模上、鏡下的拋法。

Hay

Hay
主序星

Upload 光柵照片

文章 Hay » 週四 29 6月, 2006 20:14

昨天晚上努力了幾小時,希望能修正低邊問題。一開始用1/3 正心拋光,共拋1.5小時,其間每半小時冷壓模1次,每次10分鐘。但低邊情況沒明顯改善,反而中間扁球情況有變壞(由光柵圖像看到中央的光柵線大肚得更嚴重)。

後來改用1/2 W 拋光1.5小時,光柵圖象中間大肚部份減輕了,回復到昨天開始時的情況 :shock: ,低邊也沒有明顯改善 :cry:

照情況看來,我塊鏡的低邊情況嚴重,但因時間關系,已經無彎轉,不可能回到幼磨。所以打算今日全力用1/2 W 拋光,起碼鏡面拋光完成再講。

但今日再人用光柵檢查時又發現新問題!當用粗光柵線檢查鏡面中央時,發現中間個條線在中間變粗,按notes中講系山丘,但扁球面中間會有山丘的嗎?

另外又試影了佛科,希望各位指點一下我應該繼續用1/2 W 拋光,還是有其它更好的方法!(全部照片均在曲率半徑外影的)

Hay
附加檔案
佛科圖象
中央有山丘?
昨天經3小時努力後情況沒大改善

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 29 6月, 2006 20:54

我習慣曲率半徑內睇, 一下唔太適應添 :p

你塊鏡中間有座山, 少少弦線咁樣磨一陣, 睇下有無改善?
有改善就壓下模繼續.

Hay
主序星

Upload 光柵照片

文章 Hay » 週四 29 6月, 2006 21:16

Wah, 唔該晒!我相信中間個座係...火山 :evil:

Hay

頭像
kevinyau
主序星
聯繫:

文章 kevinyau » 週四 29 6月, 2006 21:28

Hay,

請問你個佛科象點樣睇?點樣試?我整極都唔得……

Kevin

Hay
主序星

佛科圖象

文章 Hay » 週四 29 6月, 2006 22:09

Kelvin,

沒有特別的,同測光柵一樣,只係光柵換成刀片。但我覺得試佛科時眼要更靠近刀片,另外見到清晰的佛科影像的 "位置" 真係只有"一點" 頭偏一下,刀片郁一郁都有不同影像。影相時我要用手不停調整位置直到找到最佳影像時才影。另外我是將相機的ISO 值set 到 ISO 1600 度影的。

Hay

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

Re: Upload 光柵照片

文章 Wongsir » 週四 29 6月, 2006 22:27

Hay 寫:...........

另外又試影了佛科,希望各位指點一下我應該繼續用1/2 W 拋光,還是有其它更好的方法!(全部照片均在曲率半徑外影的)

Hay
A hole appear at the center.
Use short 1/4 W stroke at the central portion,
test after 15 minutes, if it is correct then carry on for another 30minutes.
Do check with Foucault knife edge method frequently.
In this stage, testing usually occupy most of the polishing time.

Wongsir

Hay
主序星

主鏡拋物線化

文章 Hay » 週日 02 7月, 2006 12:14

得到Wong Sir 及師姐、師兄如豆貓以及Wah的指導下,經過星期五晚的努力,最後我的主鏡終於進行了拋物線化。

但因時間關係未能對拋物線化的程度以及其準確性作進一步測量,希望下次再磨鏡時可以做好這方面的工作。

主鏡最後規格:

主鏡直徑=12cm
曲率半徑=96cm
焦比= F/4

測試方面我用膠板自製了鏡架、光柵測試器連裂縫光源(用兩塊刀片遮蓋超光LED並留空約0.2 - 0.3mm空隙做成)及佛科測試用刀片架。測試佛科影像時亦是使用光柵測試器的裂縫光源。

最後附上光柵,佛科照及自製的測試工具照片供各位參考。

Hay
附加檔案
我的鏡架、光柵測試器及佛科刀片架
佛科照
曲率半徑內的光柵照

主序星
聯繫:

文章 » 週日 05 7月, 2009 23:03

你個支LED light source 整得好靚~
個鏡面都唔錯~
但我想問係咪中央區有d野?:S

主序星
聯繫:

文章 » 週一 06 7月, 2009 00:05

sorry~~冇睇標題添~ :oops:

苏鲁锭
主序星

文章 苏鲁锭 » 週一 06 7月, 2009 08:30

香港的温度现在应该在25度以上。
你们应该好好的研究和注意抛光过程中盘子的变化和相关细节。
你们的镜子普遍存在塌边。这个问题不是什么动程和抛光手法的问题。
是没有注意抛光过程中盘子的的变化和镜子温度的变化。
牛玉石的“反射式天文望远镜”上也说“塌边不可以克服”。
其实只要注意抛光盘温度变化和镜子的温度变化,塌边是完全可以克服的。

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客