窮人的輕便赤道儀

自製天文儀器 望遠鏡腳架 赤道儀 杜蘇式<br> 開放式衍架式 鏡筒 望遠鏡配件 主鏡座 副鏡座
頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

窮人的輕便赤道儀

文章 Wah!! » 週二 28 7月, 2009 11:01

在黃山上, 因為當時無赤道儀, 所以影銀河都拉左線.
打算未來會整一個 "窮人的輕便赤道儀", 方便隨時有得用! :mrgreen: :mrgreen:

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週二 28 7月, 2009 18:26

Wah!! 寫:因為當時無赤道儀, 所以影銀河都拉左線.
打算未來會整一個 "窮人的輕便赤道儀", 方便隨時有得用! :mrgreen: :mrgreen:
買個CD-1啦
:D

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 29 7月, 2009 12:03

買得 CD-1 的人, 都起碼要同富貴熊一樣咁有米, 點都唔稱得上 "窮人" 喇!

呢次計劃係想做一個全手動的追星台/板, 要求標準鏡或更短焦距影星時唔會拖線 :D :D :D

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 29 7月, 2009 12:09

我地已經有初步的 idea~
類似 barn door 但希望可以做到追得比較準確, 結構較穩陣. [鬼點子]

基本要求

- 輕便
- 簡單, 可手動或後加電子追
- 50mm 或更 wide 的鏡頭曝光 30 分鐘唔拉線

希望以後帶親魚眼 / wide 鏡都可以帶埋佢旁身~

anyone
夸克星

文章 anyone » 週三 29 7月, 2009 12:39

期待中........... :)

頭像
SiuSiu
中子星
聯繫:

文章 SiuSiu » 週三 29 7月, 2009 12:42

好正咁。。。曾幾何時響網上都見過有人show自己整既一套出黎,但印象已模糊了。。。

CD-1話貴唔貴,話平又唔算,但for唔識整既人,CD1就係唯一選擇了。。。

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週三 29 7月, 2009 12:42

建議考慮改裝行針鐘機蕊做電跟馬達。

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 29 7月, 2009 12:50

SiuSiu 寫:好正咁。。。曾幾何時響網上都見過有人show自己整既一套出黎,但印象已模糊了。。。

CD-1話貴唔貴,話平又唔算,但for唔識整既人,CD1就係唯一選擇了。。。
你可以搜尋 "barn door"
佢地都係用 barn door mount 手動拎拎拎咁追的:
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=15627
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=15471

從黃山回來, 見到阿華0的相有0的拉線, 覺得實在可惜. 然後突然醒起呢隻輕便0既 barn door mount.
上黃山呢0的較難帶重 mount + 天氣比較 unsure 0既 case, barn door mount 係一個好適合0既裝備! 所以決定整一隻旁身. 8)

頭像
SiuSiu
中子星
聯繫:

文章 SiuSiu » 週三 29 7月, 2009 13:00

Thanks 豆貓 [Good Job]

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 29 7月, 2009 13:20

現在我們打算參考這種設計來制作:
http://www91.sakura.ne.jp/~kay2/shino2/ ... le-eqt.htm

頭像
Steve
中子星
聯繫:

文章 Steve » 週三 29 7月, 2009 13:54

熱切期待中 :D

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週三 29 7月, 2009 14:42

呢套係我好多年前造咗嘅 Barndoor Mount,2 塊木板加個鐵門較,影星野幾分鐘可以。
附加檔案
Barn Door Mount TKW.jpg
Barn Door Mount TKW.jpg (140.8 KiB) 已瀏覽 15138 次

頭像
gary125
紅巨星

文章 gary125 » 週四 30 7月, 2009 11:58

i have a orion eq-1 for sale at hk$500(with motor drive included). drop me a mail if u interest in it

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週四 30 7月, 2009 12:08

TONGKW 寫:呢套係我好多年前造咗嘅 Barndoor Mount,2 塊木板加個鐵門較,影星野幾分鐘可以。
[Good Job] [Good Job] [Good Job] 唐生自製手工不錯! :twisted:

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週四 30 7月, 2009 12:27

gary125 寫:i have a orion eq-1 for sale at hk$500(with motor drive included). drop me a mail if u interest in it
我有興趣要,請問是桌上版,還是普通版?有照片嗎?

回覆文章

回到「自製天文儀器 diy Astro Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 3 位訪客