窮人的輕便赤道儀

自製天文儀器 望遠鏡腳架 赤道儀 杜蘇式<br> 開放式衍架式 鏡筒 望遠鏡配件 主鏡座 副鏡座
頭像
gary125
紅巨星

文章 gary125 » 週四 30 7月, 2009 13:39

it is a table top version, but the mt can directly be attacheed to photo tripods with 3/8 inch screw.

photo will be provided tonite

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週四 30 7月, 2009 13:50

gary125 寫:it is a table top version, but the mt can directly be attacheed to photo tripods with 3/8 inch screw.

photo will be provided tonite
那正是小弟想要的東西啊! [愛的轟炸] [三八萌] [想入非非]
Please check PM.

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週五 31 7月, 2009 10:59

我發現我原來都有個EQ1赤道儀連單軸馬達,我試下將佢減磅,將佢改成攝星儀,我折走Dec 果部份,2頭加上3/8”凸牙螺絲,可以裝上2個波頭,改咗底部可以裝上3/8” 影相用三腳架螺孔。不過仍然有3.5磅重,現時要再想辦法將佢減肥?再加極軸鏡!
附加檔案
EQ1 mod.jpg
EQ1 mod.jpg (190.96 KiB) 已瀏覽 10880 次

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 31 7月, 2009 11:00

永久地把T字位鋸走佢啦 8) 8) 8)

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週五 31 7月, 2009 12:52

附上桌上版的Orion EQ-1加電跟的圖片。
附加檔案
Orion Min-EQ and AstroTrack Drive.jpg
圖片取至以下網站:
http://www.telescope.com/control/main/
Orion Min-EQ and AstroTrack Drive.jpg (70.46 KiB) 已瀏覽 10842 次

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週二 04 8月, 2009 02:42

Wah!! 寫:現在我們打算參考這種設計來制作:
http://www91.sakura.ne.jp/~kay2/shino2/ ... le-eqt.htm
呢個日文網係我找出來的, 做咩唔講我個POST呀?

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

頭像
SiuSiu
中子星
聯繫:

文章 SiuSiu » 週二 04 8月, 2009 13:09

一個疑問,如果唔用摩打,選用徒手轉動方式,其實在拍攝進行中,應該會幾容易震動到曝光中既相機?

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 04 8月, 2009 13:32

SiuSiu 寫:一個疑問,如果唔用摩打,選用徒手轉動方式,其實在拍攝進行中,應該會幾容易震動到曝光中既相機?
所以最好係用馬達推動.
手動的話:
1. 手要定, 盡量小心地轉動
2. 腳架要比較牢固
3. 不要太長焦距拍攝

頭像
SiuSiu
中子星
聯繫:

文章 SiuSiu » 週二 04 8月, 2009 14:10

ic....

唔知有冇兄弟可以提供如摩打和控制摩打轉速各樣材料既選購地點呢?除了木板和門鉸 :)

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週二 04 8月, 2009 17:17

SiuSiu 寫:ic....

唔知有冇兄弟可以提供如摩打和控制摩打轉速各樣材料既選購地點呢?除了木板和門鉸 :)
嘗試用個機械行針鐘機蕊,加組2比1齒輪,將機蕊一日轉兩圈,變成一日轉一圈,這樣便變成了一個同步馬達,直接推動相機轉動便可。 :roll:

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 04 8月, 2009 18:09

夠力嗎? :? :? :?

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週二 04 8月, 2009 18:22

Wah!! 寫:夠力嗎? :? :? :?
我曾用機蕊轉動的電動部份原理去設計玩具齒輪箱,當初我也有相同的疑問,但最後亦成功做到。所以我很想買到那個大人之科學的牛頓反射望遠鏡,用行針鐘機蕊去改裝成一台有小型赤道儀的望遠鏡,可惜工作太忙沒時間研究。

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週六 08 8月, 2009 21:48

是日收到Gary125二手轉售給我的Orion EQ-1加電跟馬達,也算是比較輕便易攜,附上裝配照給各位看看:
圖檔

anyone
夸克星

文章 anyone » 週六 08 8月, 2009 22:04

Dear Eddy , enjoy it ! :)

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週六 08 8月, 2009 23:30

新寵, 就快拋棄大婆. [XD] [XD] [XD]

回覆文章

回到「自製天文儀器 diy Astro Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 24 位訪客