磨鏡班: 第十一課 - 實習堂(五) (20/06/2004)

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
頭像
layanata
夸克星
聯繫:

磨鏡班: 第十一課 - 實習堂(五) (20/06/2004)

文章 layanata » 週日 20 6月, 2004 21:13

今課, 因為時間緊湊, 各位同學仔及導師們都非常忙碌,
今日已有一名同學仔成功倒模, 其他都已加緊趕工,
希望各位同學仔都能在下堂倒模!

Zephix為首位倒模的同學仔
圖檔

家明同學
圖檔

阿林幾專心試鏡, 今日佢由320磨到1200啊!
圖檔

室內努力的同學仔
圖檔圖檔

室外努力的同學仔
圖檔
圖檔
最後由 layanata 於 週二 22 6月, 2004 20:02 編輯,總共編輯了 4 次。

頭像
Zephix
紅巨星

文章 Zephix » 週日 20 6月, 2004 22:26

今日攪個模攪左成日咩都冇磨到~~於是番到屋企即刻努力拋光
為左令個模fit d, 所以每次工作前先進行冷壓30分鐘, 再拋30分鐘既光
經過4次拋光之後, 我得到以下既結果~~~各位同學仔要俾心機呀
附加檔案
1. 直接放o係書上面
2. 鏡同書距離約 8吋
3. 嘗試利用反射方式睇
我係一隻披住狼皮既羊
帶我睇星,唔好食我

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週日 20 6月, 2004 22:29

咦. 很好. 邊緣仲有少少矇. 繼續繼續.

頭像
Zephix
紅巨星

文章 Zephix » 週日 20 6月, 2004 22:32

睇下呢張, 用 f8.0, 1/90影既~~係上面既3黎~~ :lol:
附加檔案
最後由 Zephix 於 週日 20 6月, 2004 22:33 編輯,總共編輯了 1 次。
我係一隻披住狼皮既羊
帶我睇星,唔好食我

頭像
Zephix
紅巨星

文章 Zephix » 週日 20 6月, 2004 22:33

豆豸苗 寫:咦. 很好. 邊緣仲有少少矇. 繼續繼續.
功勞應歸於幫我倒模既蔡sir, 同埋幫好修正吻合既貓姐 :oops:
我係一隻披住狼皮既羊
帶我睇星,唔好食我

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週日 20 6月, 2004 22:38

我估你家下應該好想試光柵. :mrgreen:

頭像
Zephix
紅巨星

文章 Zephix » 週日 20 6月, 2004 22:49

既然磨到拋光, 我就講下金鋼沙年代我做過d咩

80號, 3-4分鐘, 32次, (28次絃線1/3, 4次正心1/3)
原本目標為f/5, 所以目標係1.5mm 而唔係大家既 1.25

120號, 4-5分鐘, 28次, (正心1/3)
好多砂眼磨唔走, 聽wah!兄既建議放棄糾纏120

220號, 5-6分鐘, 28次 (正心1/3)
本來第20次已接近冇砂眼, 但因污染嚴重, 第21次出現左好多砂眼....於是磨多左幾次

320號, 7-8(10)分鐘, 28次 (14次正心 1/4, 4次正心1/3, 10次離心1/3)
磨到14次左右, 明顯砂眼每方吋只有1-2粒, 因為試鏡後發現已接近f/4, 所以曾於第1及第10次換砂時, 改放工具板於主鏡上面, 但第14次換砂後經鉛筆痕測試發現有點低邊, 於最加長磨程以修正鏡面, 並加長磨時至10分鐘, 希望修正同時可令鏡面更光滑, 最後改用離心手法加快鏡面吻合速度

600號, 10分鐘, 12次 (離心1/3)
因為未學識反射試鏡法(應該話睇極都冇筆記講既暗邊\(-_-!)/, 所以磨哂帶番屋企既砂就轉

1200號, 15分鐘, 7次 (離心1/3)
開始時未掌握到1200號水同砂既份量, 所以消耗得比較快, 帶番屋企既砂只夠磨7次, 磨完又係冇法子試

到目前為止, 我塊鏡應該穩定左f/4, 希望少少紀錄可以俾大家參考一下
大家要努力, 有心機唔心急就得架喇! Zephix共勉之
最後由 Zephix 於 週日 20 6月, 2004 22:56 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週日 20 6月, 2004 22:53

good grinding record. ^^

頭像
Zephix
紅巨星

文章 Zephix » 週日 20 6月, 2004 23:05

豆豸苗 寫:我估你家下應該好想試光柵. :mrgreen:
呵~~而家先用左半樽拋光粉~~~
等我完全拋光先試喇~~一步一步黎~~~心急食唔到熱飯, 磨唔到靚鏡
或者, 至少磨左兩樽先~~
我係一隻披住狼皮既羊
帶我睇星,唔好食我

頭像
Zephix
紅巨星

文章 Zephix » 週日 20 6月, 2004 23:30

好, 講完金鋼砂全紀錄, 而家講下我既戰鬥組合
1. 兩張同膝頭一樣高既圓"鄧", 方便坐o係度努力
2. 針板, 鏡轉針板轉!
3. 黑色就係"啜"住個針板用既野, 係水上活動防滑用既~
4. 水桶, 用垃圾膠袋就可減少污染, 就可一次掉去垃圾站
5. 鋁殼仔, 放砂用, 減少污染, 亦冇咁易攪到一地砂
附加檔案
我係一隻披住狼皮既羊
帶我睇星,唔好食我

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週日 20 6月, 2004 23:36

膠袋幾好喎~
我會加一個水樽. 用來加水. ^^

頭像
Zephix
紅巨星

文章 Zephix » 週日 20 6月, 2004 23:39

豆豸苗 寫:膠袋幾好喎~
我會加一個水樽. 用來加水. ^^
呃, 我都係o係水桶直接用手指吸幾滴~~貪快呢~ :lol:
我係一隻披住狼皮既羊
帶我睇星,唔好食我

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週日 20 6月, 2004 23:42

水樽都好快呢. 又唔會受污染. ^^
可以扭鬆扭緊個蓋來調效水0既份量.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週一 21 6月, 2004 00:08

離線手法通常是指絃線磨法.
Zephix拋光時用的應該是W形手法.

頭像
Zephix
紅巨星

文章 Zephix » 週一 21 6月, 2004 00:10

Wah! 寫:離線手法通常是指絃線磨法.
Zephix拋光時用的應該是W形手法.
黃Sir既筆記入面, 離心係指W形......我照筆記打而已~~
我係一隻披住狼皮既羊
帶我睇星,唔好食我

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 13 位訪客