唔知似乜的m31, m27. m42 & m45

行星、深空天體、星野攝影等
頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週三 26 8月, 2009 08:47

Nosneb 寫:都係冬天事........ M42
Vixen AV-102SS Astrograph FL367mm (口徑收至85mm)
LXD75
iso 800
45s x 10
支鏡唔錯喎, 可以做平民版FSQ.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 26 8月, 2009 09:07

Nosneb 寫:
Wah!! 寫:雖然係ACF, 但係第二張M27見到佢未做到 Flat field?
唔係好明添 :roll: 你係覺得邊緣像差冇改善? 我唔係好識睇.
呢個 "flat field" 其實應該係 "field curvature" :P :P :P
附加檔案
最後由 Wah!! 於 週三 26 8月, 2009 09:21 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
A/45
白矮星

文章 A/45 » 週三 26 8月, 2009 09:13

Glad to see that! It does has a very flat field. :D

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週三 26 8月, 2009 09:26

Subaru 寫:
Nosneb 寫:都係冬天事........ M42
Vixen AV-102SS Astrograph FL367mm (口徑收至85mm)
LXD75
iso 800
45s x 10
支鏡唔錯喎, 可以做平民版FSQ.
我覺得收一收光圈都唔差呀, 不過如果用盡塊主鏡的102mm口徑就會有好嚴重色差. 始終係普消鏡要求唔可以太高. 呢兩幅係用左一個自制的摭光罩將主境邊緣的大概10mm擋去. 結果好滿意. :lol: :lol:

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週三 26 8月, 2009 09:31

Wah!! 寫:
Nosneb 寫:
Wah!! 寫:雖然係ACF, 但係第二張M27見到佢未做到 Flat field?
唔係好明添 :roll: 你係覺得邊緣像差冇改善? 我唔係好識睇.
呢個 "flat field" 其實應該係 "field curvature" :P :P :P
哦~ 明了thanks! 不過幾千蚊貨仔都唔敢太高期望, 暫時我都幾滿意呢鏡的表現. (唔滿意都唔得.... $$$$)
我反而想比較一下冇ACF的meade 8" SCT 的coma error有幾大分別, 今日晏d搵搵 :wink:

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 26 8月, 2009 09:35

下次過來我家比較下囉~ :mrgreen: :mrgreen:

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週三 26 8月, 2009 09:37

Wah!! 寫:下次過來我家比較下囉~ :mrgreen: :mrgreen:
好好~~ 不如你帶來ptc玩下丫 :mrgreen:

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週四 27 8月, 2009 00:46

好有趣, 0個朝(22早上)用meade8試拍對焦時比我拍到架飛機飛過.
附加檔案

anguslau
中子星

文章 anguslau » 週四 27 8月, 2009 01:19

Very good! [Good Job] I think what you need is longer sub-exposures and more frames. Did you image at f/10? Autoguiding at 2000mm is going to be quite a challenge... [推眼鏡]

anyone
夸克星

文章 anyone » 週四 27 8月, 2009 12:50

咁都比你拍到,勁! :D

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週四 27 8月, 2009 21:59

Nosneb 寫:
Wah!! 寫:
Nosneb 寫:
哦~ 明了thanks! 不過幾千蚊貨仔都唔敢太高期望, 暫時我都幾滿意呢鏡的表現. (唔滿意都唔得.... $$$$)
我反而想比較一下冇ACF的meade 8" SCT 的coma error有幾大分別, 今日晏d搵搵 :wink:
ACF係reduced coma但無reduce field curvature.

要Flat field SCT就要留意吓Celestron新出果隻EdgeHD.

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週五 28 8月, 2009 00:42

anguslau 寫:Very good! [Good Job] I think what you need is longer sub-exposures and more frames. Did you image at f/10? Autoguiding at 2000mm is going to be quite a challenge... [推眼鏡]
thanks a lot Angus, yes the images for m27, m31 & m57 were taken with f/10 2000mm. :lol:
anyone 寫:咁都比你拍到,勁! :D
哈哈~~ 只係咁0岩得咁橋吧 :lol: 不過幾有趣

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 23 位訪客