恐龍級天文器材大集會?

頭像
XR250
夸克星

恐龍級天文器材大集會?

文章 XR250 » 週五 11 9月, 2009 11:09

又可以攪次 4", 5", 6", 8", 9.25", 11" SCT 大會

分割自:
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=17099

頭像
MANDII
夸克星

文章 MANDII » 週五 11 9月, 2009 11:43

8)

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 11 9月, 2009 11:58

XR250 寫:又可以攪次 4", 5", 6", 8", 9.25", 11" SCT 大會
我覺得反而可以搞個 "天文恐龍大集會", 集齊香港的珍藏版或絕版鏡 8) 8) 8)

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 11 9月, 2009 12:07

我都想知一些十幾廿年前被喻為神級的天文利器,唔會唔跟現在的大陸貨打成平手或一拳打倒?

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 11 9月, 2009 12:17

我估計鍍膜方面, 舊的應該早就被打倒喇~

唔知有無人有珍藏鏡並有興趣約出來聚個頭呢?

anyone
夸克星

文章 anyone » 週五 11 9月, 2009 12:34

Wah!! 寫:我估計鍍膜方面, 舊的應該早就被打倒喇~

我果塊十六年前13.1" coulter 嘅鏡,入唔入圍呀?! :)

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週五 11 9月, 2009 12:43

anyone 寫:
Wah!! 寫:我估計鍍膜方面, 舊的應該早就被打倒喇~

我果塊十六年前13.1" coulter 嘅鏡,入唔入圍呀?! :)
我都有塊12" f6 coulter 喎

anyone
夸克星

文章 anyone » 週五 11 9月, 2009 12:46

忘記講我果塊喺 F4.5 。 :)

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 11 9月, 2009 12:48

鏡片或望遠鏡都好呀!
應該有唔少前輩有個支6cm藍色或黃色絕版折射鏡, 唔記得牌子係唔係叫 Astro ?

頭像
universe24
中子星

文章 universe24 » 週五 11 9月, 2009 13:00

如果系黄黄地色,会唔会系Mizar呢? 我D镜睇来要多5年先可以入围。最老都系支Vixen 60S,2000年购入。

頭像
opa
夸克星

Re: 天文恐龍大集會?

文章 opa » 週五 11 9月, 2009 13:08

XR250 寫:又可以攪次 4", 5", 6", 8", 9.25", 11" SCT 大會

分割自:
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=17099
我得 d 1.75", 2", 2.5" SCT, 可唔可以參加呀???

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 11 9月, 2009 13:15

opa 寫:我得 d 1.75", 2", 2.5" SCT, 可唔可以參加呀???
竟然有D咁細的SCT ?!!! 勁想睇實物!!!!!
有無相片先睹為快??? [三八萌] [三八萌] [三八萌] [三八萌]

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週五 11 9月, 2009 13:24

Wah!! 寫:
opa 寫:我得 d 1.75", 2", 2.5" SCT, 可唔可以參加呀???
竟然有D咁細的SCT ?!!! 勁想睇實物!!!!!
有無相片先睹為快??? [三八萌] [三八萌] [三八萌] [三八萌]
C 記 300mm/F5.6 (2")
附加檔案

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週五 11 9月, 2009 13:34

勁呀! 點解 GOOGLE 乜都查唔到, 好似支鏡從來都未存在過 o既?!!

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週五 11 9月, 2009 13:42

Minolta 250/F5.6 Reflex (1.75")
附加檔案

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客