陰那山功課二:玫瑰星雲

行星、深空天體、星野攝影等
頭像
昇仔
夸克星

陰那山功課二:玫瑰星雲

文章 昇仔 » 週日 15 11月, 2009 01:39

應 Bingsze 要求,做了玫瑰星雲先。

而家終於得閒少少 ,玩一陣先 [樂奔]
附加檔案

頭像
鄧登凳
夸克星

文章 鄧登凳 » 週日 15 11月, 2009 01:49

[Good Job] 值得等待 [完美計劃]

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週日 15 11月, 2009 03:09

[Good Job] 正! [Good Job]

anyone
夸克星

Re: 陰那山功課二:玫瑰星雲

文章 anyone » 週日 15 11月, 2009 10:59

昇仔 寫:應 Bingsze 要求,做了玫瑰星雲先。

比真正的玫瑰更靚! [Good Job]
Dear "昇仔" , 可否講講拍攝資料,以便學習!謝謝!

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週日 15 11月, 2009 12:22

玫瑰, 玫瑰, 我愛你 [害羞扭扭] [害羞扭扭] . 温爺, shooting data is crafted on the right hand top corner of the photo :) :)

頭像
昇仔
夸克星

Re: 陰那山功課二:玫瑰星雲

文章 昇仔 » 週日 15 11月, 2009 13:06

anyone 寫: Dear "昇仔" , 可否講講拍攝資料,以便學習!謝謝!
拍攝資料如 upper right box 所示。process 時做了些小功夫。首先在 PS 分開了 L channel,對兩個 copy 的 L channel 做了兩種不同程度的 Smart Sharpen, 分別 enhance 大尺度部分及細尺度部分 (通過調校 tonal width),再用不同的 layer transparency 疊合至合適為止。要注意的是,enhance 之前要用 select color 選取星, modify selection 再用 minimum filter 把星點弄走 (用 high-pass filter 等方法也可以),否則亮星必定飽和,星點也變得很大和死實,select cut 出來的星再用一個最頂的 layer 加上去。 最低還有一個 layer, 是事先用 Iris 準備的,把 image stretch 得很厲害,以顯示暗部,用 Ligthen 的 layer option 與上面的 layers 疊合。:P :P :P

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週日 15 11月, 2009 18:59

第一次就咁成功,睇怕有人又要買野了!溫爺,你覺得張相靚嗎?

你想唔想影得咁靚呢?! [催眠]

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週日 15 11月, 2009 21:21

情人節唔駛送花,送呢個已經夠晒

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週日 15 11月, 2009 21:44

MOON TO 寫:情人節唔駛送花,送呢個已經夠晒

條件係女朋友或太太喜歡觀星才成。

而且,就算有喜歡的,一般女士都會喜歡收花的,所以,唔洗旨意! :D

頭像
MOON TO
夸克星

文章 MOON TO » 週日 15 11月, 2009 22:02

bingsze 寫:
MOON TO 寫:情人節唔駛送花,送呢個已經夠晒

條件係女朋友或太太喜歡觀星才成。

而且,就算有喜歡的,一般女士都會喜歡收花的,所以,唔洗旨意! :D
哈哈,有道理,想唔破費都唔得

anyone
夸克星

文章 anyone » 週日 15 11月, 2009 22:09

bingsze 寫:第一次就咁成功,睇怕有人又要買野了!溫爺,你覺得張相靚嗎?

當然想啦 ! 但有排都未學到呢 .
要遵從 apo 格言 " 勤力用功才會有好收成 " , 我未夠勤力和用功 , 所以重未有好收成, 得要加倍努力! :)

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週日 15 11月, 2009 22:20

anyone 寫:
bingsze 寫:第一次就咁成功,睇怕有人又要買野了!溫爺,你覺得張相靚嗎?

要遵從 apo 格言 " 勤力用功才會有好收成 " , 我未夠勤力和用功 , 所以重未有好收成, 得要加倍努力! :)
咁你右無聽過佢講,

功欲善其事,必先利其器!哈哈! :D

anyone
夸克星

文章 anyone » 週日 15 11月, 2009 22:25

bingsze 寫:
anyone 寫:

咁你右無聽過佢講,

功欲善其事,必先利其器!哈哈! :D
我都聽過 , 但我手上的器材, 未能發揮應有功力 , 待自已技術有提昇 之後, 一定" 手到拿來 " ! :D

目前 . 目標鎖定用 photo guider +300mm 拍三分鐘不拉線 , 或400 mm兩分別鐘不拉線 , 成功後才玩 autoguide , 因為打算農曆年往合歡山一趟 , 帶 photoguider 上陣 ! :D

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 16 11月, 2009 00:04

anyone 寫:我都聽過 , 但我手上的器材, 未能發揮應有功力 , 待自已技術有提昇 之後, 一定" 手到拿來 " ! :D

目前 . 目標鎖定用 photo guider +300mm 拍三分鐘不拉線 , 或400 mm兩分別鐘不拉線 , 成功後才玩 autoguide , 因為打算農曆年往合歡山一趟 , 帶 photoguider 上陣 ! :D
我認為做guiding先係正路!

果d x00mm拍y分鐘不拉線, 很多時都係撞彩成份, 同埋靠個mount有幾準、行邊斷, 又無得monitoring, 成功與否唔係你可以完全控制, 所以不是一個正確目標.

如果你話影吓鏡頭widefield, tracking用來玩吓都重得, 你上山如果認真去影長火長時間曝光, 就要正正經經做guiding先唔會浪費咗上山的時間.

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週一 16 11月, 2009 09:15

Subaru 寫:
anyone 寫:我都聽過 , 但我手上的器材, 未能發揮應有功力 , 待自已技術有提昇 之後, 一定" 手到拿來 " ! :D

我認為做guiding先係正路!

果d x00mm拍y分鐘不拉線, 很多時都係撞彩成份, 同埋靠個mount有幾準、行邊斷, 又無得monitoring, 成功與否唔係你可以完全控制, 所以不是一個正確目標.

如果你話影吓鏡頭widefield, tracking用來玩吓都重得, 你上山如果認真去影長火長時間曝光, 就要正正經經做guiding先唔會浪費咗上山的時間.
贊成掃把佬的講法,不過,如果你還是未夠信心上,玩住先也冇所謂! :D

至於新年上合歡山,我就建議你上陰那山了。

起碼隨時可以轉軑。

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 21 位訪客