影星儀器一問

~Sun~
主序星

影星儀器一問

文章 ~Sun~ » 週三 14 7月, 2004 05:04

如果目標是M object,
最好應該Buy d 乜野去影?

菲林, 數碼定Web Cam?
同埋要唔要捉星儀?
(最好又平又正, 因為資金不足)

Thanks
因為我自己都唔知M object 應該用乜去影好

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週三 14 7月, 2004 10:21

影DSO一定要追星!
菲林會平d,不過要有單鏡反光機.

~Sun~
主序星

文章 ~Sun~ » 週五 16 7月, 2004 16:44

Thanks~~~

但係如果影星留即,

應該用乜野ISO, 快門同光圈.
感覺差唔多咁....

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週五 16 7月, 2004 17:02

高ISO會多noise,低ISO感度低.
光圈盡量大,為質素好少少就收細返一兩級光圈.
曝光時間長d就可見到流跡.

~Sun~
主序星

文章 ~Sun~ » 週六 17 7月, 2004 02:16

Wah! 寫:高ISO會多noise,低ISO感度低.
光圈盡量大,為質素好少少就收細返一兩級光圈.
曝光時間長d就可見到流跡.
原來係咁~

thanks~~
等我快d 影下星先

通常用幾多爆光時間, ISO, 光圈先影到星ga?
因為我怕ISO 太低或光圈太細, 或爆光時間太短出唔到野

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 17 7月, 2004 07:14

~Sun~ 寫:通常用幾多爆光時間, ISO, 光圈先影到星ga?
如果講影星流跡, 用數碼相機的方法是跟菲林不同, 因數碼相機的曝光時間不能太長(一般5 min), 通常可用低ISO拍攝再把相駁埋.

如果用菲林, 你可到極低光害的地方, 用高速菲林如ISO100, 光圈開f/4或f/5.6左右, 曝光15分鐘以上, 曝光時間要視乎當時的光害情況而定, 有光害就不能曝太耐.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週六 17 7月, 2004 08:15

回想九年前在紅磡固定攝影40分鐘,成個底都爆曬! 係底片度居然仲見到幾條線!

~Sun~
主序星

文章 ~Sun~ » 週六 17 7月, 2004 13:49

Subaru 寫:
~Sun~ 寫:通常用幾多爆光時間, ISO, 光圈先影到星ga?
如果講影星流跡, 用數碼相機的方法是跟菲林不同, 因數碼相機的曝光時間不能太長(一般5 min), 通常可用低ISO拍攝再把相駁埋.

如果用菲林, 你可到極低光害的地方, 用高速菲林如ISO100, 光圈開f/4或f/5.6左右, 曝光15分鐘以上, 曝光時間要視乎當時的光害情況而定, 有光害就不能曝太耐.
我用菲林的.

其實影星流跡係唔係一定要低ISO, 細光圈,
地方暗才行?
因為如果太高ISO, 太大光圈, 會令到太多星爆到光,
而變到成個畫面都係星.
同埋一定要地方暗防止其他地方的光入到去...

同埋我睇左d 教學Post,
入面有一種話係固定影法,
即係爆光15秒以下用來影定星,
這一種是否要用ISO 400~800, 光圈最大?

~Sun~
主序星

文章 ~Sun~ » 週六 17 7月, 2004 13:49

Wah! 寫:回想九年前在紅磡固定攝影40分鐘,成個底都爆曬! 係底片度居然仲見到幾條線!
當時係用幾多ISO 同光圈的?

thanks~

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 17 7月, 2004 14:10

~Sun~ 寫: 我用菲林的.

其實影星流跡係唔係一定要低ISO, 細光圈,
1. 地方暗才行?
因為如果太高ISO, 太大光圈, 會令到太多星爆到光,
而變到成個畫面都係星.
同埋一定要地方暗防止其他地方的光入到去...

同埋我睇左d 教學Post,
2. 入面有一種話係固定影法,
即係爆光15秒以下用來影定星,
這一種是否要用ISO 400~800, 光圈最大?
1. 地方暗才行? 這點最重要! 假如有光害, 用太高ISO, 太大光圈, 不會成個畫面都係星, 而係成張相個底色光曬.

2. 用高ISO及大光圈可在短時間內影到多d星.

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 17 7月, 2004 14:13

Wah! 寫:回想九年前在紅磡固定攝影40分鐘,成個底都爆曬! 係底片度居然仲見到幾條線!
你唔洗諗la, 上次係農莊, 我同sodium用E200, f/2.8標準鏡, 影追蹤靜係影咗5分鐘, 成張相都已經白曬.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週六 17 7月, 2004 14:21

唔係諗架,真係咁做過!

~Sun~
主序星

文章 ~Sun~ » 週六 17 7月, 2004 15:32

Subaru 寫:
你唔洗諗la, 上次係農莊, 我同sodium用E200, f/2.8標準鏡, 影追蹤靜係影咗5分鐘, 成張相都已經白曬.
嘩,
點解5 分鐘會爆光成咁?

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 17 7月, 2004 16:35

Wah! 寫:唔係諗架,真係咁做過!
Yes, 我係話唔洗再浪費時間.

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 17 7月, 2004 16:38

~Sun~ 寫: 嘩,
點解5 分鐘會爆光成咁?
基本上, 現時在香港要影到"還可以"的長時間曝光天文照片, 就只有水口及東霸, 也要睇影邊個方向.

其他地方的光害已很嚴重!

回覆文章

回到「天文攝影入門 Introduction to Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客