《生日臘燭》

頭像
HOCKCHO
原恆星

《生日臘燭》

文章 HOCKCHO » 週五 16 4月, 2010 15:26

《生日臘燭》學名:Banksia spinulosa,
產自澳洲,葉松針狀,花金黃色,花柱金色、橙色或紅色,秋冬季花期,耐熱耐霜凍。
作者栽種的植物之一,蒼蠅作體積比例拍攝。
#01↓
圖檔
#02↓
圖檔
#03↓
圖檔
#04↓
圖檔
#05↓
圖檔
#06↓
圖檔

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週五 16 4月, 2010 16:12

好靚呀

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週五 16 4月, 2010 16:49

令人羨慕! :D

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週五 16 4月, 2010 17:17

有印象見過呢隻花, 但係唔多記得邊度見....
當時見到覺得佢好得意, 好似洗樽刷. 8)

頭像
HOCKCHO
原恆星

文章 HOCKCHO » 週五 16 4月, 2010 17:39

我朋友就話似燈心刷。
花期都好長,一枝一枝在陽光下仲幾搶眼。
好粗生,每年要大量剪掉。
我以前好鍾意種奇花異草,其後做到怕,現在只種那些唔使點打理。

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週五 16 4月, 2010 18:06

HOCKCHO 寫:我朋友就話似燈心刷。
花期都好長,一枝一枝在陽光下仲幾搶眼。
好粗生,每年要大量剪掉。
我以前好鍾意種奇花異草,其後做到怕,現在只種那些唔使點打理。
以前種過怕羞草, 發覺種出來其實唔多靚, 之後仲生蟲, 又冇時間理, 卒之冇種....
所以我屋企都係只剩返果0的唔使點打理0既植物, 例如下面呢棵:
唔理佢都識自己開花, 真開心. :lol: :lol: :lol:
附加檔案

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週五 16 4月, 2010 18:56

花竟然扮粟米!

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週五 16 4月, 2010 18:59

看到這個標題,不其然想記去年生日晚上因工作太忙,落班後祇可返回基地裡煮生日蠟腸飯給自已吃… [不要啊] [不要啊] [不要啊]

頭像
HOCKCHO
原恆星

文章 HOCKCHO » 週六 17 4月, 2010 17:25

仙人球都種到咁靚,服你!
圖檔

我以前又係種過怕羞草, 點不知種出來都唔怕羞,笑死我!總之就冇反應,可能品種唔同。

好多植物都生蟲, 真係要時間理, 我每月都要噴一次藥,一時噴一樣。

仙人球唔理佢都識自己開花,你放的位置空氣一定好流通。
以前在香港,個客送左個好似足球咁大的仙人球俾我,當時我唔識種,頻頻俾水,結果裡面爛曬!仙人球都瓜左。 :D

頭像
HOCKCHO
原恆星

文章 HOCKCHO » 週六 17 4月, 2010 17:28

Eddy So 寫:看到這個標題,不其然想記去年生日晚上因工作太忙,落班後祇可返回基地裡煮生日蠟腸飯給自已吃… [不要啊] [不要啊] [不要啊]
我細個試過一個人在海外時,慣喇,你唔夠我以前多。 :D

頭像
HOCKCHO
原恆星

文章 HOCKCHO » 週日 18 4月, 2010 12:53

《生日臘燭》03 學名:Banksia integrifolia
原產地澳洲,分布範圍由昆士蘭省中部至維多利亞省。二零一零年四月十八日拍攝於紐西蘭。
圖檔

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週日 18 4月, 2010 14:03

豆豸苗 寫:有印象見過呢隻花, 但係唔多記得邊度見....
澳洲blue mountain

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 19 4月, 2010 11:12

XR250 寫:
豆豸苗 寫:有印象見過呢隻花, 但係唔多記得邊度見....
澳洲blue mountain
呢排記憶力衰退, 我有懷疑過係咪澳洲見過, 但係結果諗到頭爆都唔 sure. [崩潰] [崩潰] [崩潰]

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 19 4月, 2010 11:23

HOCKCHO 寫:仙人球都種到咁靚,服你!

仙人球唔理佢都識自己開花,你放的位置空氣一定好流通。
以前在香港,個客送左個好似足球咁大的仙人球俾我,當時我唔識種,頻頻俾水,結果裡面爛曬!仙人球都瓜左。 :D
話說當時我拎住呢棵仙人球經過某舖頭, 舖頭老闆娘覺得0的花可能係假0既, 吹吹下水, 佢送左屋企果棵發育得好勁0的仙人掌俾我, 果隻仙人掌0的花仲得意, 夜晚先開花, 開一晚:
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=15632

據老闆講, 以前住市區樓, 種左佢好多年都仲係一個球咁冇發育.
搬左去村屋擺在露台冇點理都勁生, 仲開好多花. 呢盤係由其中一個球再發育出來的, 近來好似都出左0的花蕾. 8)
最後由 豆豸苗 於 週一 19 4月, 2010 11:24 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 19 4月, 2010 11:24

我好懷疑唔係 Banksia integrifolia 喎~
睇塊葉都差好遠呢!!!

回覆文章

回到「花鳥蟲魚 Natural World」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客