我影到冥王星!!!

行星、深空天體、星野攝影等
頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週四 01 7月, 2004 06:35

WenXP 寫:新計算法:

地冥距離 = 一小時地球公轉距離 / tan 4.2角秒
= 35.2AU

又近些少了!

所以Wah!之前計算的誤差可能是來自複雜的鏡頭設計focal length不是簡單的2000mm.

不過那兩顆星的14角秒的距離是粗略估計而得, 因我手上所有的星圖和軟件都沒顯示這兩顆極暗的星. 有沒有人可提供準確數據?
望遠鏡的真正焦距, 可以關了摩打, 用地球的自轉速度去量度.

有咗呢個數據, 就可以計到這兩顆星的角距.

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週四 01 7月, 2004 13:35

好, 那就請Wah!下次試一試啦! ^^

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週四 01 7月, 2004 14:51

C-8原來唔係2000mm焦距?!!! 真冤~~~
CCD pixel size應該不會錯,但pixel 與pixel之間的距離是否等於pixel size呢???!!

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週四 01 7月, 2004 22:07

Wah! 寫:1.C-8原來唔係2000mm焦距?!!! 真冤~~~
2. CCD pixel size應該不會錯,但pixel 與pixel之間的距離是否等於pixel size呢???!!
1. 那些compound telescope的焦距是會跟主副鏡的距離有所改變.
2. 應該係, 但也要考慮對角線的問題.

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 31 7月, 2004 00:55

Wah! 寫:=1989年!!! :shock: :shock: 8) 8)
終於搵到張相.
圖檔
1989年2月13日 05:32-05:47HKT, 6" f/4自製牛頓式反射鏡, ISO3200負片, 曝光15分鐘.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週六 31 7月, 2004 08:14

拍攝日期係我移民來香港前幾天!!!!!!!!!!

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週六 31 7月, 2004 13:37

Wah! 寫:拍攝日期係我移民來香港前幾天!!!!!!!!!!
當時冥王星是13.7等, 我相信14等星已經是我果陣時嘅器材的極限, 現在如用0.6米鏡應有機會直接睇到.

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 19 位訪客