澳門市區樓頂的 M42

行星、深空天體、星野攝影等
回覆文章
頭像
cori
中子星

澳門市區樓頂的 M42

文章 cori » 週五 10 12月, 2010 14:38

早2日在天台練習飄移大法, 天灰灰加上光害, M42隱約見到, 於是試試拍攝 :D

90sx3, 30sx12, dark framex10
ISO800, f4
40D(Mod.), CLS filter, EF200mm2.8L+1.4增距=280mm
TP-1
DSS, PS-CS5
攝於澳門市區
附加檔案
Copy of 2010_12_08_M42.jpg
Copy of 2010_12_08_M42.jpg (86.52 KiB) 已瀏覽 2851 次

anyone
夸克星

文章 anyone » 週五 10 12月, 2010 15:11

[Good Job]

收集多些光子效果更掂! :)

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週五 10 12月, 2010 15:13

Cori兄又大大發揮TP-1的能力,真令人羨慕,我手癢PS增益一下,不要見怪! :lol: :lol: :lol:
附加檔案

anyone
夸克星

文章 anyone » 週五 10 12月, 2010 15:17

Johnny , 唔好再躲懶了,快快應用個TP-1,不要浪費 Bosskwan 嘅心血啊。 :)

頭像
cori
中子星

文章 cori » 週五 10 12月, 2010 15:20

anyone 寫:[Good Job]

收集多些光子效果更掂! :)
天台有建築物阻擋, 飄移搞左成個鐘, 搞好後M42差不多被檔了, 當晚主要練習飄移法, 冇細心考慮拍攝方向 :oops:

頭像
cori
中子星

文章 cori » 週五 10 12月, 2010 15:21

wtyu21 寫:Cori兄又大大發揮TP-1的能力,真令人羨慕,我手癢PS增益一下,不要見怪! :lol: :lol: :lol:
冇問題, 效果唔錯 :)

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週五 10 12月, 2010 17:00

cori 寫:
wtyu21 寫:Cori兄又大大發揮TP-1的能力,真令人羨慕,我手癢PS增益一下,不要見怪! :lol: :lol: :lol:
冇問題, 效果唔錯 :)
Cori, 市區天台都得, 好掂! [Good Job]

wtyu21 手癢更加掂, 靚! [Good Job]

頭像
Eddy So
夸克星

文章 Eddy So » 週五 10 12月, 2010 21:01

[Good Job] 真想不到,澳門市區也能拍到這效果!

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週六 11 12月, 2010 02:33

anyone 寫:Johnny , 唔好再躲懶了,快快應用個TP-1,不要浪費 Bosskwan 嘅心血啊。 :)
溫爺我都好掛住大家,等我搞掂D私人野我就會出關架啦! :D

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 68 位訪客