自製天文望遠鏡接相機問題 @@

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
回覆文章
zjus334
星際雲

自製天文望遠鏡接相機問題 @@

文章 zjus334 » 週一 30 7月, 2012 08:12

幾經辛苦終於完成了望遠鏡, 但如果我想用天文望遠鏡來拍照, 我需要買甚麼配件嗎? 可以到哪裏購買? @@

上網找過資料, 見到又t-mount又接管又這樣那樣的, 看到我都混亂了, 又不知道哪種才適合磨鏡班的天文望遠鏡使用, 為免買錯還是問一問 @@

謝謝解答 :)

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週一 30 7月, 2012 09:15

將相機接駁至天文望遠鏡一般用T-Adapter + T-Ring.

例如:﹣
T-Adapter一端1.25英吋直徑插入調焦座,另一端是T-螺牙,T-螺牙規格42mm直徑x0.75mm螺距。
T-Ring有Canon, Nikon, Pentax…..等DSLR接口。

T-Adapter + T-Ring本港及國内天文商店有售,這裡WONGSIR也有。
附加檔案
T-Adapter T-ring.jpg
T-Adapter + T-Ring for connecting DSLR to telescope
T-Adapter T-ring.jpg (172.34 KiB) 已瀏覽 11124 次

Liquid1019
星際雲

文章 Liquid1019 » 週一 30 7月, 2012 15:20

我昨晚接上將相機用ADAPTOR接上自製的望遠鏡,但對唔到焦,是否主鏡要放前一點?

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 30 7月, 2012 17:02

Liquid1019 寫:我昨晚接上將相機用ADAPTOR接上自製的望遠鏡,但對唔到焦,是否主鏡要放前一點?
係. 但係你移前左主鏡, 目視時就可能要在目鏡座上放延長管才可以對焦.
同埋要睇你支鏡 f 幾, 移前主鏡, 副鏡又有可能 cover 唔晒主鏡反射0既光, 要換一塊較大的主鏡.

你可以自己畫一幅光路圖, 睇圖就會明白. 8)

個人覺得反射鏡唔太適合駁 DSLR, 因為駁上支鏡度會幾唔平衡, 駁0的輕盈0既拍攝裝置如 webcam / dc 會適合0的.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 30 7月, 2012 17:11

Wongsir有無幫自己賣廣告呀?

http://www.hkastroequipment.com/catalog ... g=0&cat=12

頭像
jackykit
主序星
聯繫:

文章 jackykit » 週一 30 7月, 2012 20:49

原本主鏡位為 11 cm。如果想接上相機,主鏡要移前 3 cm,即由目鏡座至主鏡距離為 9 cm 。
轉多三個孔 for 拍攝啦,如果想相機及目鏡同時用,主鏡距離永遠 9 cm,跟豆貓所講,加延長管for目鏡就very good 啦~

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 30 7月, 2012 21:33

豆豸苗 寫:
係. 但係你移前左主鏡, 目視時就可能要在目鏡座上放延長管才可以對焦.
同埋要睇你支鏡 f 幾, 移前主鏡, 副鏡又有可能 cover 唔晒主鏡反射0既光, 要換一塊較大的主鏡.

你可以自己畫一幅光路圖, 睇圖就會明白. 8)

個人覺得反射鏡唔太適合駁 DSLR, 因為駁上支鏡度會幾唔平衡, 駁0的輕盈0既拍攝裝置如 webcam / dc 會適合0的.
噢,打錯字。應該係 “要換一塊較大的副鏡” 先啱。

zjus334
星際雲

文章 zjus334 » 週三 01 8月, 2012 02:21

感謝各位大大既幫忙! 我明白了 :)

早前砌鏡已經預先鑽多左3個洞用黎移前主鏡, 等我過幾日去買料整埋個腳架mount, 再買埋adapter 就可以嘗試用枝鏡黎影相喇..

T-adapter同T-ring去邊道買會比較平丫? 鴨僚街瑩記有嗎?

頭像
luka
星際雲

文章 luka » 週三 01 8月, 2012 08:24

你諗住買咩料整個腳架mount??
因為我都有呢個打算。

我之前就係鴨記街邊鋪,有幫相機電筒野果d鋪頭買過,佢係T-Adapter + T-Ring,中間重有一個長管咁,我試過可以成支目鏡放左落去。當時約$180

jameskuen
星際雲

文章 jameskuen » 週三 01 8月, 2012 10:26

我想問問如何將望遠鏡固定於腳架上,鴨寮街冇咁大直徑的抱箍賣。
我唔想抱住支鏡睇星呀!

頭像
jackykit
主序星
聯繫:

文章 jackykit » 週三 01 8月, 2012 19:11

$180 價錢差唔多啦~ 試過無問題就可以去馬~

鳩尾板固定於腳架上,你可以同wong sir 買~
http://hkastroequipment.com/product.php ... rod_no=129

而其他配件wong sir都有可以睇下: http://hkastroequipment.com/catalog.php ... =14&page=1

zjus334
星際雲

文章 zjus334 » 週四 02 8月, 2012 14:00

早前爬文看過如果唔想用鳩尾板可以用膠條, 電木板/膠板, 喉箍 改裝

(詳見http://www.hkastroforum.net/wonglung/atm-teles ... making.htm 入面, 自制鏡托)

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週四 02 8月, 2012 14:57

reference:
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.p ... 442#249442
click "砌鏡之後" for more about DIY 鏡箍

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客