某一晚在樓下攝星, 有人問我...

回覆文章
頭像
littleming
夸克星
聯繫:

某一晚在樓下攝星, 有人問我...

文章 littleming » 週二 29 10月, 2013 23:35

某一晚在樓下攝星, 有人問我, 其實你鍾意這玩意的甚麼...我只答(其實唔得閒, 所以冇乜答:P) ---就是喜歡....事實上, 當你明白到宇宙的宏大, 或者是人的渺小, 就會知道答案. [微笑]

頭像
Tenmon
紅巨星

文章 Tenmon » 週二 29 10月, 2013 23:43

[Good Job] [Good Job]

頭像
bbyaya
中子星

文章 bbyaya » 週三 30 10月, 2013 08:54

[Good Job] [Good Job]

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週日 03 11月, 2013 01:34

九月份我幾次在九龍灣運動場公園拍攝期間都有一些晨運公公婆婆、公園保安、溜狗人士走過來好奇問我為何喜歡拍天空,我一般都說自小被天上星星所吸引,經過目視親睹天體現像,更想用照相機拍下美麗的星雲、星團和銀河之美。我會非常樂意同他們聊天分享觀天攝星的樂趣~他們不明白的地方也很樂意給他們簡要的講解一下原理~ 反正一個人拍攝也感到蠻孤獨的,跟人聊一聊可以Kill TIme,何樂而不為呢?

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週日 03 11月, 2013 01:46

wtyu21 寫:九月份我幾次在九龍灣運動場公園拍攝期間都有一些晨運公公婆婆、公園保安、溜狗人士走過來好奇問我為何喜歡拍天空,我一般都說自小被天上星星所吸引,經過目視親睹天體現像,更想用照相機拍下美麗的星雲、星團和銀河之美。我會非常樂意同他們聊天分享觀天攝星的樂趣~他們不明白的地方也很樂意給他們簡要的講解一下原理~ 反正一個人拍攝也感到蠻孤獨的,跟人聊一聊可以Kill TIme,何樂而不為呢?
[Good Job]

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週日 03 11月, 2013 01:54

哈哈~愛好是 “個人化” 的~

所以 “當你明白到宇宙的宏大, 或者是人的渺小” 只有你自己知道and明白~人家不一定跟你想法和知識水平一樣而知道宇宙的奧秘嘛~

所以你不回答人家(或解析一下),人家會以為你似一個高傲的拍星星人呢~下次不妨跟人家好好聊一聊講解一下,有互動也不差呢~

kai
白矮星

文章 kai » 週日 03 11月, 2013 14:44

delete ..
最後由 kai 於 週日 03 11月, 2013 23:46 編輯,總共編輯了 2 次。

頭像
kingyo
主序星
聯繫:

文章 kingyo » 週日 03 11月, 2013 20:01

我也試過俾一個的士司機問(當時我拿住C8去大尾篤):「佢問我睇星有咩用架呢?」。
咁我又問返佢聽歌又有咩用呢?睇電影又有咩用呢?捉棋又有咩用呢?
咁佢又答唔到我,但我估佢明白我答左佢。

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週日 03 11月, 2013 21:30

wtyu21 寫:哈哈~愛好是 “個人化” 的~

所以 “當你明白到宇宙的宏大, 或者是人的渺小” 只有你自己知道and明白~人家不一定跟你想法和知識水平一樣而知道宇宙的奧秘嘛~

所以你不回答人家(或解析一下),人家會以為你似一個高傲的拍星星人呢~下次不妨跟人家好好聊一聊講解一下,有互動也不差呢~
其實平時都會同其他公園清潔阿姐阿哥漫談, 只係咁o岩呢次正在準備走人, 收拾緊野. :)
樓下公園的阿姐都好學架. 佢好仔細咁開我甚麼係月海. :wink:

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週日 03 11月, 2013 21:33

我樓下公園清潔阿姐話, 攝星呢個嗜好, 好過賭馬(分分鐘傾家蕩產), 養狗(臭)多多聲.
[微笑]
最後由 littleming 於 週一 04 11月, 2013 16:17 編輯,總共編輯了 1 次。

kai
白矮星

文章 kai » 週日 03 11月, 2013 23:48

或者我地智力比人低, [印堂黑黑] 公公婆婆會想, 呢班人真係得閒無野做, 星都好影既, 星星只不過大部份是燃燒的火球吧了,
不如吸下清新空氣, 晨下運, 與地上微生物世界D朋友打聲招呼好過喇...!!

頭像
wtyu21
夸克星

文章 wtyu21 » 週一 04 11月, 2013 00:31

littleming 寫:
kai 寫:或者我地智慧比人低[印堂黑黑] 公公婆婆會想, 呢班人真係得閒無野做, 星都好影既, 佢地會想,星星只不過大部份是燃燒的火球吧了,
不如吸下清新空氣, 晨下運, 與地上微生物世界D朋友打聲招呼好過喇...!!
我樓下公園清潔阿姐話, 攝星呢個嗜好, 好過賭馬(分分鐘傾家蕩產), 養狗(臭)多多聲.
[微笑]

[Good Job] 雖然都係毒~天文毒絕對好過賭錢毒~

回覆文章

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 5 位訪客