M31 仙女座星系

行星、深空天體、星野攝影等
宇隆-天文滤镜
白矮星

文章 宇隆-天文滤镜 » 週五 14 8月, 2015 17:39

noodle 寫:多手用Pi 調調色,希望Raymond 兄唔好介意.
做左幾步...
1.重新做color calibration
2. SCNR 減 green cast
3. 用 layer mask 做左local histogram eql.
4. STF/curve adj.
noodle师兄调整后,色彩看着就舒服许多,天文摄影,前期,后期都是门大学问啊

頭像
anthony168
紅巨星

文章 anthony168 » 週五 14 8月, 2015 20:22

我係sky adventurer 嗰位,之前行落去經過洗手間見有兩位師兄打招呼係咪你哋?
M31,影得好靚

頭像
willis
中子星
聯繫:

文章 willis » 週五 14 8月, 2015 21:03

V_destiny 寫:
willis 寫:
willis 寫:剛試過在電腦執過你張相,其實在香港影到這張相已相當不錯,信號已達一定的程度,只是背景有丁點的偏色和噪音還有處理空間。
謝謝師兄意見 !
一開始拍在較低位置,受到光害艦隊的影響
拍到後期M31升到較高位置時的確是很好,天很清但間中有雲
背景偏色就不太懂分,因為已經調黑了…XD
但noise就不懂得用ps處理,想請教如果用ps應該如何處理noise呢?
我是用PI處理的。但PS都可以,加個mask,然後用番PS內的reduce noise,記得在reduce color noise去盡佢。背景在PS用Level和Curve。有時間,學PI,我用PI處理完你張相,就已相當OK。PI好快,幾下就見得人!
我知道 PI 是很神的 [無言]
遲d希望有機會去學…
期實PI做到嘅嘢,PS都應該做到,但PI就簡單好多!
唔駛等有機會!去youtube打pixinsight大把!

頭像
willis
中子星
聯繫:

文章 willis » 週五 14 8月, 2015 21:05

noodle 寫:多手用Pi 調調色,希望Raymond 兄唔好介意.
做左幾步...
3. 用 layer mask 做左local histogram eql.
又學到嘢! [水草舞]

kitkit
主序星

文章 kitkit » 週六 15 8月, 2015 11:02

師兄,你點平衡支長鏡?

V_destiny
主序星

文章 V_destiny » 週六 15 8月, 2015 11:05

做左幾步...
幾個步驟就可以咁大分別,又學到野 [跪拜禮]

V_destiny
主序星

文章 V_destiny » 週六 15 8月, 2015 11:08

宇隆-天文滤镜 寫:noodle师兄调整后,色彩看着就舒服许多,天文摄影,前期,后期都是门大学问啊
我相信……前期佔3成,後期制作佔7成…,後期製作功力比較重要 [南無南無] [南無南無]

V_destiny
主序星

文章 V_destiny » 週六 15 8月, 2015 11:25

anthony168 寫:我係sky adventurer 嗰位,之前行落去經過洗手間見有兩位師兄打招呼係咪你哋?
M31,影得好靚
我同一個朋友在斜路影左一陣,個陣未上去上面圓柱,上到去圓柱先開譠,之後就見到一班師兄上去開譠,之後Stanley先到,所以可能唔係我地呢!……

M31好難攪啊d色……

V_destiny
主序星

文章 V_destiny » 週六 15 8月, 2015 11:38

kitkit 寫:師兄,你點平衡支長鏡?
需要落平衡槌 [壓力]
最後由 V_destiny 於 週六 15 8月, 2015 11:43 編輯,總共編輯了 1 次。

V_destiny
主序星

文章 V_destiny » 週六 15 8月, 2015 11:42

willis 寫:
willis 寫:
willis 寫:剛試過在電腦執過你張相,其實在香港影到這張相已相當不錯,信號已達一定的程度,只是背景有丁點的偏色和噪音還有處理空間。
謝謝師兄意見 !
一開始拍在較低位置,受到光害艦隊的影響
拍到後期M31升到較高位置時的確是很好,天很清但間中有雲
背景偏色就不太懂分,因為已經調黑了…XD
但noise就不懂得用ps處理,想請教如果用ps應該如何處理noise呢?
我是用PI處理的。但PS都可以,加個mask,然後用番PS內的reduce noise,記得在reduce color noise去盡佢。背景在PS用Level和Curve。有時間,學PI,我用PI處理完你張相,就已相當OK。PI好快,幾下就見得人!
我知道 PI 是很神的 [無言]
遲d希望有機會去學…
期實PI做到嘅嘢,PS都應該做到,但PI就簡單好多!
唔駛等有機會!去youtube打pixinsight大把!
但是…… PI 要買 [無辜畫圈圈] [無辜畫圈圈]

kitkit
主序星

文章 kitkit » 週六 15 8月, 2015 11:50

kitkit 寫:師兄,你點平衡支長鏡?
需要落平衡槌 [壓力]
明白 :D

V_destiny
主序星

文章 V_destiny » 週日 16 8月, 2015 22:13

整左第2張,冇用CLS,d色盡量對住其他師兄既色來汁 [苦惱的煙狂]

請比意見! [跪拜禮]
附加檔案
20150812 m31 no cls flat.jpg
20150812 m31 no cls flat.jpg (916.85 KiB) 已瀏覽 2037 次

頭像
littleming
夸克星
聯繫:

文章 littleming » 週一 17 8月, 2015 01:39

[Good Job]

bug
紅巨星

文章 bug » 週五 21 8月, 2015 15:23

我認為第一張已經很好,只是偏洋紅和NOISY。
試著拿第一張用PS調一下
附加檔案

頭像
Marantz
紅巨星

文章 Marantz » 週五 21 8月, 2015 16:37

[水汪汪] [水汪汪] [水汪汪]

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 21 位訪客