AKOW 021 - 大自然是對稱的嗎?

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

AKOW 021 - 大自然是對稱的嗎?

文章 WenXP » 週六 26 2月, 2005 09:04

一隻咖啡杯如果左右倒轉了(就如鏡裏的影像), 仍然可以盛水.
一個鉛筆鉋左右倒轉了, 仍然可以鉋筆(雖然旋筆的方向要相反).
一部木頭車左右倒轉了, 看起來還是一樣(因為本身對稱), 當然可以使用.

但... 如果說一部真的私家車呢? 左右倒轉了還可以開得動嗎? 想像車上每一顆螺絲, 每一條電線, 甚至每一塊電路板和上面的每一顆電子零件的設計都是左右倒轉的. 這樣的一部車理論上絕對可以造得出來, 但是能開得動嗎?

(又是那句: 本身識的人不要搶先答了~)

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週六 26 2月, 2005 11:14

我唔知機械上有冇野唔妥, 但係咁整出來0既車係咪軑盤轉左, 架車會轉右呀?? :?

頭像
Cindy
夸克星

文章 Cindy » 週六 26 2月, 2005 23:15

我反而諗, 前波會唔會變成向後行喎~ :lol:

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週日 27 2月, 2005 00:52

在機械上, 甚時諗唔到會有問題...當然, 文字會成鏡像, 腳踏板會倒轉等... 但都未會影響機械運作(包括引導, 轉動等)...

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週日 27 2月, 2005 12:17

我就覺得,係鏡子入面的車咪一樣行得好暢順?
只不過左右軑就轉左.

頭像
物理小子
白矮星

文章 物理小子 » 週日 27 2月, 2005 16:19

一隻咖啡杯如果左右倒轉了(就如鏡裏的影像), 仍然可以盛水.  <--上下都得……(real images formed by convex lenses or concave mirrors...

我諗唔得……
呢條問題唔通同Coriolis Force同地球個勁抽既磁場有關?

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週一 28 2月, 2005 02:39

同Coriolis force冇關. 地球磁場亦唔會強到影響到一架車o既運作.

不過呢條題目的確係同電磁學有關係播~

photon
星際雲

文章 photon » 週一 28 2月, 2005 08:23

Co-60

頭像
物理小子
白矮星

文章 物理小子 » 週一 28 2月, 2005 19:37

WenXP 寫:同Coriolis force冇關. 地球磁場亦唔會強到影響到一架車o既運作.

不過呢條題目的確係同電磁學有關係播~
哦……
E&M...未學...

johnsonlee
中子星

文章 johnsonlee » 週一 28 2月, 2005 22:54

wt is Coriolis force?
is that E&M electromagneticforce? we learn some in F.3, this year just now.
we learn about the waves and lights e.g uva, uvb

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週三 02 3月, 2005 05:26

Coriolis force 是在旋轉運動中的觀測者(如地球上的人)看到的"假力". 事實上不是真的力, 只是看起來像有這種力.
科學館有一個展品, 是一個巨形迴旋桶, 可給人坐進去. 當桶轉動時, 在入面的你拋球, 你會覺得球不會走拋物線, 而是像有力令它偏移了, 這個力就是Coriolis force.

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週三 02 3月, 2005 05:30

噢, 無人能肯定地答到汽車對稱性的問題嗎?
我開頭說"本身識的人不要搶先答了"
現在請你們都答吧~ :)

johnsonlee
中子星

文章 johnsonlee » 週三 02 3月, 2005 17:28

又或者本身問題太難了,
依家全人類等答案le!!!

Go
超新星

文章 Go » 週三 02 3月, 2005 18:04

讓我也來湊熱鬧.... 不過在下並非"識答"之人....

我猜左右完全相反的汽車該能正常開動,而且你要它轉左它還是會貼服地轉左。
... 除非,在汽車的起動器、引擎、電池... 等的運作上,有小弟才疏學淺不知道的物理特性。(哈!答得幾保險~~!:p)

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週四 03 3月, 2005 06:32

其實利用中五程度的物理已可答到!
從電磁學方面去想吧~
磁場是如何製造出來?
汽車裏有大大小小很多的電磁零件啊~

回覆文章

回到「天文物理 Astrophysics」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客