大家用咩software砌月o架 ??

回覆文章
頭像
sqca
主序星

大家用咩software砌月o架 ??

文章 sqca » 週一 25 7月, 2005 18:20

我用photoimpact :lol: :lol:
人手砌, 砌得好鬼辛苦! :cry:
之前半月砌3張都ok! :D
之後試砌十幾廿張.....砌o左6張就投降 :evil:

有冇 d software 可以自動對位 & 自動match光暗o架?
thx! :)

今日好辛苦先砌好佢, 6 in 1 :lol:
附加檔案
8"dobs, 25mm目鏡, a75, 6張, resize 40%

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週一 25 7月, 2005 19:07

幾靚喔
但點解左上角好似突左出來咁?
仲有的顏色添

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 26 7月, 2005 10:36

我用開 photoshop 砌.
yi. 你0的相係 afocal 咁影0架... 會唔會變形變得好犀利, 好難砌呢? :roll:

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 26 7月, 2005 10:39

有冇 d software 可以自動對位 & 自動match光暗
Iris 好似有自動match光暗功能. 唔太識用呢...

頭像
sqca
主序星

文章 sqca » 週二 26 7月, 2005 16:23

Tarepanda 寫:幾靚喔
但點解左上角好似突左出來咁?
仲有的顏色添

thx :oops:

突左出來? 可能光暗問題!? :lol:

d 顏色........唉~~~! 我都冇計 :cry:
部 dc 已經全"手動" setting, 但係都唔知點解"白平衡"&"光暗"可以張張都有少少唔同!? :evil: 投曬降 :roll:
豆豸苗 寫:我用開 photoshop 砌.
yi. 你0的相係 afocal 咁影0架... 會唔會變形變得好犀利, 好難砌呢? :roll:
thx :)
絕對絕對絕對變曬形 :lol: :lol:
雖然我只會用每張相中間70%左右,但係時時都match倒中間,match唔倒側邊! :lol: :lol:
Wah! 寫: Iris 好似有自動match光暗功能. 唔太識用呢...
:shock: 我有 Iris 呀! :shock:
但係未install過黎用 :lol: :lol:
得閒試下先! thx :D

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週二 26 7月, 2005 17:13

好靚ar...

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 26 7月, 2005 18:36

樓主可以試下用原圖(bmp/tif)整張超飽和顏色的月光喎~
用上面張jpg整始終有失真.
附加檔案

頭像
sqca
主序星

文章 sqca » 週二 26 7月, 2005 19:13

chrislichi 寫:好靚ar...
:oops: 謝謝 :oops:
Wah! 寫:樓主可以試下用原圖(bmp/tif)整張超飽和顏色的月光喎~
用上面張jpg整始終有失真.
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
你整得好好好清, 好正喎! 8)

我以前試過整, 結果好朦好朦, 冇曬details, d 色都好唔順眼 :evil:

你用邊個 software 整架 :?: :?: :wink:
我諗我唔係好明個處理方法! 請問有冇 d site 講得詳細 d 呢?
以前睇過 http://www.colormoon.pt.to/ , 攪到一頭煙 :twisted:
唔知係唔係一定要photoshop呢? 我係 photoshop白癡 :lol:

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週二 26 7月, 2005 19:16

duplicate layer, 頂層layer使顏色飽和, 再做Gaussian blur, 改property為"color".

(其實即係 LRGB 的技巧 :wink: )

頭像
chrislichi
夸克星

文章 chrislichi » 週二 26 7月, 2005 23:31

張相好彩ar...
*******SYY HOPPER*******

vr2aaa
原恆星
聯繫:

文章 vr2aaa » 週六 19 9月, 2009 23:50

anyone use Paint.net (general public license) as a replacement for photoshop ?

回覆文章

回到「天文圖像處理技巧 Astro Image Processing Technique」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客