論鏡 1

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週四 17 7月, 2003 00:50

噢... 這個主鏡坐.... 同我果年果個好似啊~~ ^^

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週四 17 7月, 2003 13:10

豆豸苗 寫:噢... 這個主鏡坐.... 同我果年果個好似啊~~ ^^

Ours is a clone from the original.
It is homemade by Boss Kwan.
It seems it is a reduce size of Subaru's.

Wongsir
17-7-2003
:lol: :lol: :lol:

頭像
Subaru
夸克星

支鏡要幾大?

文章 Subaru » 週四 17 7月, 2003 20:53

你支鏡需要幾大才夠? 純從觀測效果看, 你自己揀啦! Sorry, 還未有十一吋以上嘅鏡嘅影像.
附加檔案

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週四 17 7月, 2003 21:36

Subaru,

這一幀土星照片質素相當高,
嘻嘻,我又想借用來做磨鏡班教材,和我自製望遠鏡網頁內,
"集光力和口徑的關係".
口徑愈大成像和凊晰度也跟著增加.
可以嗎?

黃sir
17-7-2003
:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週五 18 7月, 2003 23:02

Wongsir 寫:Subaru,

可以嗎?

黃sir
17-7-2003
OK, 不過請註明影像是香港同好Subaru拍攝及擁有就得嫁啦.

頭像
Subaru
夸克星

折射鏡

文章 Subaru » 週五 18 7月, 2003 23:08

今天講講很多人夢寐以求既鏡: 折射鏡.

其實我覺得有時人們把高質素折射鏡神化了, 認為它是完美的鏡. 基本上現時每一支折射鏡都有盛餘的色差, 螢石鏡都唔例外, 問題係多與少. 消色差的設計是把光譜中的兩個顏色, 通常是紅和藍focus在同一點, 而複消色差的設計就能把紅, 綠和藍focus在同一點. 現在的光學設計師更會利用電腦分析去minimize整條可見光譜的盛餘色差來設計鏡頭. 今天的低色散玻璃(ED, LD, SD等)及螢石鏡加上CAD的確已把色差大大減低了.

折射鏡的最大問題就是貴! 但它有很多優點係其他設計好難做到的:

1. 光路無遮蔽: 一般反射鏡是需要利用副鏡放在光路上把光線反射到合適觀測的位置, 如以前所講副鏡的遮蔽會影響diffraction pattern的energy distribution, 降低反差. 而且, 如果遮蔽率大及在低倍時, 你會見到這個遮蔽的影, 在日間觀測很不方便. 折射鏡就無呢個問題.
2. 可以利用不同玻璃的特性及鏡面曲率設計出專長於某一方面的鏡, 如拍攝用的鏡可以利用多組鏡片設計出平坦的視場及達到拍攝要求用的色差矯正.
3. 一般來講, 折射鏡的結構都比反射鏡堅固, 校好了光軸之後再歪的情況很少會發生, 除非成支鏡掉在地上! 所以非常之適合用來作長時間曝光. 它也不需要像反射鏡那樣經搬運後要再check及調校光軸, 非常適合香港這個分秒必爭的環境. 另外, 封密的鏡筒除了間唔中要清理嚇鏡面的塵之外, 基本上都無什麼特別保養工夫要做, 當然要把它放在乾爽的環境! 而且觀測時受筒內氣流的影響是極之輕微, 一set好鏡後馬上就可以用. 非常方便.

以前一般人的折射鏡通常都是用三吋f/11的, 四吋f/15可謂是頂級野. 現在不同了, 光學玻璃和設計都多了很多選擇, 我看折射鏡的潮流都是向中等口徑(三至五吋)的短焦比設計走. 一方面打大眾市場的廠家會造一些平價的細口徑短焦比鏡去打入門級市場, 而Hi-end廠家就造一些中口徑的短焦比鏡去打天文攝影的市場. 所以我覺得現在的折射鏡已經唔係了了長長, 而係越來越肥及短! 和以前心目中折射鏡的影像很不同啊!

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週五 18 7月, 2003 23:27

Subaru 寫:
Wongsir 寫:Subaru,

可以嗎?

黃sir
17-7-2003
OK, 不過請註明影像是香港同好Subaru拍攝及擁有就得嫁啦.
Thanks, Subaru.
The photos will label: Subaru, Hong Kong
It's what I did in your last photos used for this year's atm class lecture.

Wongsir
18-7-2003

頭像
Subaru
夸克星

一支輕便的鏡

文章 Subaru » 週六 19 7月, 2003 23:25

我之前提過, 我是比較喜歡牛頓式反射鏡及口徑最好要有六吋或以上, 但現在越來越發覺輕便的重要性.

我自己有支C8, 但帶它出街來用是比較勞師動眾, 每每要走兩三轉才能把整套器材搬到觀測的地方. 有很多時set完支鏡, 個天就已經起曬雲, 白白浪費了觀測機會, 所以心想搵支再輕便d嘅中小口徑望遠鏡來做casual的觀測及拍攝.

輕型鏡我想不外乎短焦折射鏡及compound telescope. 我考慮過ED或APO折射, SCT及Maksutov Cassegrain.

對我而言, 如果做行星拍攝工作, 折射鏡起馬要有四吋, 但最平的ED鏡也要約九千蚊, 以口徑價格比來講, 太唔化算.

那麼為什麼我會捨MCT而選SCT呢? 因為SCT的corrector lens較薄, 可以造到較輕身, 而f/2的主鏡又可以造到很短的鏡身, 加上f/10的焦比比MCT較versatile, 所以整體來講較輕便及flexible. 我聽說MCT可以做到差不多追到APO折射的效果, 但見到六吋MCT和C8差唔多重, 心想拿6" MCT不如用C8, 所以最終都係選擇C5.

把C5拿上手, 一呎及五磅左右的鏡筒真是非常輕便. 我把它長期放在窗台上, 一想睇就打開個窗, 馬上可以set webcam來拍攝, 倍覺方便. 不過不可把它長期被太陽曬住, 以免加速對焦器的潤滑油乾涸.

它的focuser非常順滑, 見不到有image shift. 不過副鏡的遮蔽率就較大, 以直徑計有成40%. 至於光學質素方面, in-out focus兩面的星像很一致, 用光柵測試也得出頗直的線條圖像.

實際觀測方面, 我未有機會帶它到郊區睇deep sky. 但睇行星來講, 我可以清楚分解到土星的A環、B環及卡西尼縫. 也可看到木星的大紅斑及北赤道雲帶的一點細節. 我剛剛試過用支C5放240倍去睇火星, 個影像都重算ok, 不過反差及銳利度方面就比我支60mm f/11.7折射鏡低(以每吋放約50x計). 我很久前睇過日本特殊光學OEM俾Astro果支四吋SCT, 我相信以光學質素而言, C5不比日本特殊光學差.

總括而言, 它的輕便情度及光學質素可以抵消大副鏡的缺點, 整體來講我覺得十分滿意, 也深深體會到最好嘅鏡就是最方便, 用得最多果支.

頭像
Wah!
夸克星
聯繫:

文章 Wah! » 週六 19 7月, 2003 23:55

嘻嘻......所以而家我間中都會帶支觀鳥鏡去農莊架,就係因為佢比我支自製鏡輕,比我支60mm折短!

訪客

文章 訪客 » 週日 20 7月, 2003 23:59

Hi Subaru,

You have posted a good article previously discussing the optical design and compromisese made by C9.25. I would like to ask why C5 has a central obstruction as high as 40%? Why it is not possible to make a 33%, just the same as C8?

Regards,
David
:wink:

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 21 7月, 2003 00:12

Anonymous 寫:Hi Subaru,
I would like to ask why C5 has a central obstruction as high as 40%? Why it is not possible to make a 33%, just the same as C8?

Regards,
David
:wink:
你可思考一下呢點: 以同比例計, C5的back focus是比C8長, 所以C5要一片在比例上大一點的副鏡才可包曬反射自主鏡的光束.

呢個係幾何問題, 你可畫個圖去deduce條數學公式, 去推算副鏡的大細.

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 21 7月, 2003 01:21

Subaru 寫:你可思考一下呢點: 以同比例計, C5的back focus是比C8長, 所以C5要一片在比例上大一點的副鏡才可包曬反射自主鏡的光束.

呢個係幾何問題, 你可畫個圖去deduce條數學公式, 去推算副鏡的大細.
我想問.... (我唔係好識幾何, 只係用過一張DK excel sheet input 過0的數值, 亂咁試過, 諗倒0的問題....)
主鏡focal length 不變情況下, 要做長0的 back focus, 係咪可以有兩種做法?
- 將塊副鏡放得近0的主鏡 (? 等於上所講0既大左0既副鏡?)
- 改變副鏡0既弧度 (係咪可以令副鏡大細不變而又包得曬反射自主鏡的光束?)

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 21 7月, 2003 19:42

豆豸苗 寫: 我想問.... (我唔係好識幾何, 只係用過一張DK excel sheet input 過0的數值, 亂咁試過, 諗倒0的問題....)
主鏡focal length 不變情況下, 要做長0的 back focus, 係咪可以有兩種做法?
- 將塊副鏡放得近0的主鏡 (? 等於上所講0既大左0既副鏡?)
- 改變副鏡0既弧度 (係咪可以令副鏡大細不變而又包得曬反射自主鏡的光束?)
- 將塊副鏡放得近0的主鏡 (? 等於上所講0既大左0既副鏡?), Yes. 但可能會包唔曬反射自主鏡的光束.

- 改變副鏡0既弧度, Yes要視乎副鏡是concave還是convex.

如果是格式, 副鏡是concave mirror, 減少弧度可以增加back focus.
如果是卡式, 副鏡是convex mirror, 增加弧度可以增加back focus.

但改變副鏡的弧度(焦距)也會影響成支鏡的合成焦距.

你們可利用rays diagram及lens formula 1/u + 1/v = 1/f 去睇睇我講得啱唔啱.

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 21 7月, 2003 19:45

豆豸苗 寫:我想問.... (我唔係好識幾何, 只係用過一張DK excel sheet input 過0的數值, 亂咁試過, 諗倒0的問題....)
其實那些副鏡的size問題基本上可以利用similar triangle的concept來計.

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 21 7月, 2003 21:47

Subaru 寫:但改變副鏡的弧度(焦距)也會影響成支鏡的合成焦距.

你們可利用rays diagram及lens formula 1/u + 1/v = 1/f 去睇睇我講得啱唔啱.
yi. 咁講番 david 提到0既 c5 遮光比 c8 多0既問題.
其實如果改變副鏡的焦距, 可以保持同c8一樣0既遮光度. 咁點解製造商唔咁樣做呢? :? :? :?

主題已鎖定

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 4 位訪客