2006磨鏡班-第三課:實習課一(21 May) (多相片)

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週一 22 5月, 2006 23:54

o0oSkywalkero0o 寫:藝高人膽大.......好容易磨下磨下......成塊鏡磨左落地下嫁wor......
你都係以前磨鏡班個wo! 你冇試過呢個方法咩?
因為好難要同學仔在屋企張檯釘上木條, 所以有這個方法.
通常會用報紙, 不過我覺得用紙巾會更加穩固.
拋光都未出現過問題.

頭像
Cindy
夸克星

文章 Cindy » 週二 23 5月, 2006 00:07

去10蚊店買塊砧板,就可以釘木條了。
附加檔案
chop board.jpg
chop board.jpg (65.42 KiB) 已瀏覽 5980 次

頭像
clcwong
中子星

文章 clcwong » 週二 23 5月, 2006 00:10

今年有冇位多哦..??考完試想落下黎磨呢..^^"?

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 23 5月, 2006 00:23

小心污染. :?

頭像
simonii
白矮星

文章 simonii » 週二 23 5月, 2006 00:45

污染問題真係會喊...
盡可能都唔好有唔同號砂同時出現

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 23 5月, 2006 08:17

應該無乜位剩低吧?

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週二 23 5月, 2006 08:51

我都好想0係屋企磨, 但係唔記得帶芝麻餬粉!! :(

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週二 23 5月, 2006 09:41

下次記得喇. ;)

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週二 23 5月, 2006 18:51

Wah!! 寫:下次記得喇. ;)
一定一定.... :D

相問下各位師兄之前既經驗, 會唔會磨鏡班畢業後會出現大批徵求腳架同埋赤道儀既人潮呢?

我記得wongsir堂上提過bosma既出品都ok喎. bosma果要有埋motor追星的tripod大概係幾錢呢 :?: :?:

頭像
kevinyau
主序星
聯繫:

文章 kevinyau » 週二 23 5月, 2006 19:13

Dear All,

用D Carborundum, 1/3磨程,磨左一輪……結果如下…… :oops:
唔知叫唔叫做得。
唔知仲使唔使磨呢?? :roll:
各位高手可唔可以比D意見? :wink:

Kevin :!:
附加檔案
球面化後的氣泡泡

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 23 5月, 2006 19:32

"球面化後的氣泡泡"

球面化後應該是沒有這種泡泡的. :?

頭像
xiaoer
白矮星

文章 xiaoer » 週二 23 5月, 2006 19:42

上左第一堂實習,發覺真係唔易,最慘係好驚衰左一步就成塊鏡冇左,
要步步為營,所以一開始都唔敢狠狠地用力磨,結果都係磨得o個
0.5 mm多d,同埋發覺磨得唔係好平均。d芝麻糊份量又未掌握到,
用力o既位置同方向都未得,下次要努力了。

我以為第一堂唔拿得芝麻糊粉住添,黃sir好似o係lecture 講過,
早知拿d返黎繼續啦。
屋企d檯唔係好穩陣,今日去附近的傢俬舖行過,見到張30寸高的
四腳木圓面凳,個面起碼有12寸diameter,幾實淨下,賣$118,
不過又好似比活動室o個d矮左d,驚唔就手,好易疲倦,仲諗緊
買唔買。
附加檔案
磨完第一堂之後o既主鏡,好似唔係好均勻。

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週二 23 5月, 2006 20:05

我又怕番屋企磨會攪到一地都係芝麻餬.... 到時又比屋企人 :twisted:

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週二 23 5月, 2006 20:25

xiaoer 寫:....四腳木圓面凳,個面起碼有12寸diameter,幾實淨下,賣$118,
不過又好似比活動室o個d矮左d,驚唔就手,好易疲倦,仲諗緊
買唔買。
xiaoer,

The chair should be as tall as your waist.
Your mirror does not show a cicular pattern, there may be something wrong with your grinding method.
Don't start grinding at home yet!
Please ask me before you start in the next practical.

Wongsir

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週二 23 5月, 2006 20:29

Nosneb 寫:
Wah!! 寫:下次記得喇. ;)
一定一定.... :D

相問下各位師兄之前既經驗, 會唔會磨鏡班畢業後會出現大批徵求腳架同埋赤道儀既人潮呢?

我記得wongsir堂上提過bosma既出品都ok喎. bosma果要有埋motor追星的tripod大概係幾錢呢 :?: :?:
Nosneb,

There are a lot of cheap equatorial mount availabe in the market.
Besides Bosma, Boss Kwan also have some low price Celestron
eq 3 mount for small telescopes.

Wongsir

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客