2006磨鏡班-第七課:實習課三 (4 June)

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
頭像
layanata
夸克星
聯繫:

2006磨鏡班-第七課:實習課三 (4 June)

文章 layanata » 週日 04 6月, 2006 20:42

今天為同學仔量度鏡片的曲率半徑,
助教華要同學仔先答對這是量度甚麼、
以及答對曲率半徑與焦距的關係,
才為同學仔做測量。

同學仔如果鏡片過深/過淺,
就要在磨程方面著手,
甚至模上鏡下去改變鏡的深淺度。
(必需請教導師/助教)

#220砂的同學,你的進度很理想。
你的目標是: 保持球面化、保持目標深度、減少砂眼後轉#320砂。

#120砂的同學,你的進度也不錯,能在家完成#120就更好了。
你的目標是: 保持球面化、保持目標深度、減少砂眼後轉#220砂。

#80砂的同學,你要加油了。
你的目標是: 1.足夠深度 2.球面化後轉#120砂。
附加檔案

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週日 04 6月, 2006 20:43

...
附加檔案

頭像
Cindy
夸克星

文章 Cindy » 週日 04 6月, 2006 20:56

同學仔誤會左我既意思...
所以在家用錯手法...
我要極度反省呀... 圖檔
圖檔

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週一 05 6月, 2006 02:31

同學仔返屋企磨時小心d la!

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 05 6月, 2006 07:30

歡迎磨鏡班同學上來發問或者分享經驗!

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週一 05 6月, 2006 09:21

我有野想分享........

就係磨完鏡, 一身酸痛~~ :lol:

頭像
Cindy
夸克星

文章 Cindy » 週一 05 6月, 2006 11:11

我仲記得第一天上完磨鏡班(2002年),走左去打乒乓波 :lol:
Nosneb 寫:我有野想分享........

頭像
SY Lok
夸克星

文章 SY Lok » 週一 05 6月, 2006 12:20

昨天離開磨鏡班之後, 還趕著去當保母, 照顧一個三歲的小女孩, 因為她的爸媽要去看演唱會, 結果到我睡覺時, 不須半分鐘, 已經入睡, 頃刻又天亮了, 倦意還未消, 真不願起床去上班呢 !

頭像
hihi 地
原恆星

文章 hihi 地 » 週一 05 6月, 2006 17:04

所以我都忍唔住要坐喺地上磨鏡邊囉
哈哈
啲手手腳腳軟晒嘛
:lol:

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週二 06 6月, 2006 08:13

hihi 地 寫: 所以我都忍唔住要坐喺地上磨鏡邊囉
哈哈
啲手手腳腳軟晒嘛
:lol:
哈!又可以同時以行為貫徹自己既名字 "揩揩地", 不過小心"hi"污髒條褲呀!

SY LOK,

勁呀~ 如果換轉係我, 我寧願賠番兩張演唱會飛比佢既父母呀~ 呵呵~~

頭像
Cindy
夸克星

文章 Cindy » 週二 06 6月, 2006 09:40

咁嚴重?咁你進度如何?
Nosneb 寫:勁呀~ 如果換轉係我, 我寧願賠番兩張演唱會飛比佢既父母呀~ 呵呵~~

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週二 06 6月, 2006 10:31

Cindy 寫:咁嚴重?咁你進度如何?
說起來, 真係有d慚愧...... 我既進度係: 焦距=820mm, 砂眼=大量供應 :(

頭像
xiaoer
白矮星

文章 xiaoer » 週二 06 6月, 2006 13:05

我都係呀~~~~~
本來都係好地地o既,不過因為下星期日要返工,
應該會遲到,所以上堂諗住磨埋個220號先走。
衰在去到下午要用櫈磨,矮左幾寸,條頸好快
就開始痛,結果都係頂唔順,磨到三點幾就走,
又係要返屋企補鐘, 又要好小心家中的contamination。

至於進度呢,
80號 弦線 2小時
正心 3小時
120號 正心 2.5小時
220號 正心 2小時(未完成)

現時focal length係770 mm, 砂眼大量。
有兩個問題想請教:
1. 個focal length明顯係越磨越短了,因為120號
磨了約一小時之時,focal length仲係820 mm的。
遲d到了720 mm, 點樣可以保持唔再減呢?
模上鏡下?
2. 鏡邊的砂眼明顯比中央多, 也比較粗糙,係咪照
樣繼續正心1/3磨程,磨磨下就會改善?會唔會係我
手掌用力不當?

btw, 磨鏡有點似做心外壓,要講力度、深度(磨程)、
節奏,所以做慣左都幾順,唔係太辛苦。(係衰在張櫈)

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 06 6月, 2006 14:01

xiaoer 寫:1. 個focal length明顯係越磨越短了,因為120號
磨了約一小時之時,focal length仲係820 mm的。
遲d到了720 mm, 點樣可以保持唔再減呢?
模上鏡下?
2. 鏡邊的砂眼明顯比中央多, 也比較粗糙,係咪照
樣繼續正心1/3磨程,磨磨下就會改善?會唔會係我
手掌用力不當?
1. 正常的, 因為 120 號沙仍有一定的磨蝕力, 磨 220 號時, 焦距會再短多大約 2-3 cm, 320 號時, 再短多約 1-2 cm. 600 和 1200 號就不會再有很大的變化. 如果深得好快, 有可能你0既磨程太長, 可以磨短少少磨程.
如果你想焦距保持有一個長度, 可以輪流地 "鏡上模下" vs "鏡下模上" 咁磨. i.e. "鏡上模下" 磨 3 次沙, 然後 "鏡下模上" 磨 3 次沙, 再轉番 "鏡上模下" 磨 3 次沙....... 如此類推.....

2. 鏡中間的粗沙眼會比邊緣的先磨走, 所以邊緣比中間多沙眼係正常的. 如果好耐都磨唔走沙眼, 可以用 "鏡下模上" 方法磨.

不過, 既然你怕焦距越來越短, 可以由宜家開始輪流 "鏡上模下" vs "鏡下模上" 咁磨. 那就既可保持焦距, 又可幫助磨走鏡邊沙眼了. :wink:

頭像
Cindy
夸克星

文章 Cindy » 週二 06 6月, 2006 16:38

你就是下午在我旁邊磨鏡的同學仔? :)
xiaoer 寫:衰在去到下午要用櫈磨,矮左幾寸,條頸好快就開始痛,結果都係頂唔順,磨到三點幾就走,

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客