2006磨鏡班-第十二課:實習課六 (25 June)

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
頭像
layanata
夸克星
聯繫:

2006磨鏡班-第十二課:實習課六 (25 June)

文章 layanata » 週日 25 6月, 2006 22:55

今日同學仔都倒模啦!
附加檔案

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週日 25 6月, 2006 22:56

...
附加檔案

William Wong
星際雲

文章 William Wong » 週一 26 6月, 2006 07:28

拋光時,主鏡成日啜住個模,令到要用手掌比較邊o既地方用力推,先可以推動主鏡。咁會唔會令主鏡磨得唔好,唔可以磨出球面?
如困咁做唔o岩,又點解決主鏡啜住個模o既問題呢? :?

頭像
xiaoer
白矮星

文章 xiaoer » 週一 26 6月, 2006 10:29

琴日在太空館時整極個模都係凹凹地,唔吻合,(查實係
中途做左d傻事), 師兄師姐幫手人肉冷壓之後,勉強可以
拋到一陣,轉頭又彈返起。果然試鏡時就出現怪樣。
琴晚返到屋企就狠狠的用滾水浸鏡,用大量書本熱壓左
15分鐘,跟住就發覺個模又薄左,d瀝青填晒d坑紋,所以
又要挑花,搞完一輪再用溫水浸下,再壓到凍返晒。
嘩,個模第一次有推起上黎順滑o既感覺,終於知道點為之
吻合!
興高采烈咁拋左半個鐘,又發現有第二個問題:塊瀝青開始
離開塊工具板,而家係個邊開始,所以有時拋拋下好似會
扯起左少少塊瀝青,我驚整整下會成塊扯左出黎。
有咩方法可以黐返好佢?

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 26 6月, 2006 11:08

William Wong 寫:拋光時,主鏡成日啜住個模,令到要用手掌比較邊o既地方用力推,先可以推動主鏡。咁會唔會令主鏡磨得唔好,唔可以磨出球面?
如困咁做唔o岩,又點解決主鏡啜住個模o既問題呢? :?
初初拋有少少啜係正常的. 唔好按住邊來拋. 可以細力少少, 拋順左先用返多0的力. 每拋光 30 分鐘後冷壓 15 分鐘.
到拋起來順了可以唔使冷壓得咁密, 拋拋下覺得塊鏡暖左先冷壓, 一來冷卻下個模, 二來確保吻合度, 三來自己抖下.

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 26 6月, 2006 11:31

xiaoer 寫:塊瀝青開始
離開塊工具板,而家係個邊開始,所以有時拋拋下好似會
扯起左少少塊瀝青,我驚整整下會成塊扯左出黎。
有咩方法可以黐返好佢?
宜家離開左幾多? :shock: :shock: :shock:

有得倒過模就一定係倒過好0的.... 不過我諗宜家唯有盡可能痴返佢. 試下用以下程序痴返塊瀝青. (乾+熱的瀝青比較容易痴返實)
1. 用水洗乾淨離開位置的拋光粉.
2. 搵辦法整熱個模(e.g. 焗爐). 冇乾的方法唯有用大滾水.
3. make sure 中間離開的位置是乾的又冇拋光粉. 好似平時熱壓咁壓住佢, 但唔好俾拋光粉滲到入去離開的位置. 唔好壓太耐(太耐0的坑又扁晒). 然後等佢乾透.
4. 乾透+冷卻後由模底面睇睇佢係咪黑色痴實. 再冷壓佢個幾兩個鐘.
5. 如果成功痴得返, 記住唔好再將個模沉落水, 避免滲到拋光粉入曾經離開的位置.

如果離開得好嚴重, 用上面方法都係痴唔返塊瀝青, 咁有可能要用火槍整熔個底痴返佢落塊工具板度....
最後由 豆豸苗 於 週一 26 6月, 2006 14:09 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 26 6月, 2006 12:15

洗淨然後熱壓, 鏡下模上咁壓, 可以減低拋光粉滲/流入分離左的位置.

johnsonlee
中子星

文章 johnsonlee » 週一 26 6月, 2006 14:59

xiaoer 寫:....用大量書本熱壓左15分鐘,跟住就發覺個模又薄左,d瀝青填晒d坑紋,所以又要挑花,搞完一輪再用溫水浸下,再壓到凍返晒。
.........
yi 我記得用書熱壓 :roll:
係會壓到個模k晒形, 所以最後用左個大水桶壓 8)

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週一 26 6月, 2006 15:26

johnsonlee 寫:係會壓到個模k晒形, 所以最後用左個大水桶壓 8)
我提議使用自家用嗰塊磨鏡砧板, 砧板本身應已有三口固定工具版既本栓, 使可以很容易便找到中心點, 再壓上12L水, 又足秤. 不過都先要確保砧板及枱面都夠平直.

o0oSkywalkero0o
主序星

文章 o0oSkywalkero0o » 週一 26 6月, 2006 21:52

各位加油~~我保證完成左個望遠鏡~~個種成功感真係筆墨難描~~
我仲記得我拋光拋左三個鐘就俾wong sir 去鍍......好采都睇到木星...
求學問, 先學問!
只學問, 非學問!

頭像
hihi 地
原恆星

文章 hihi 地 » 週一 26 6月, 2006 23:14

死死死死啦
嗰堂後唔記得分開塊鏡.....
會有乜嘢影響呀??
分唔開
點算好呀~~~~~~~~~~~~~
:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

頭像
Cindy
夸克星

文章 Cindy » 週一 26 6月, 2006 23:18

華師傅教落...
開少少一盆熱水...
手拿瀝青模的玻璃...
只把主鏡浸在熱水中一會兒...
然後就可以慢慢轉開佢...
萬試萬靈...

hihi 地 寫:死死死死啦
會有乜嘢影響呀??
分唔開
:cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:

頭像
hihi 地
原恆星

文章 hihi 地 » 週一 26 6月, 2006 23:38

得啦得啦
佢地分咗手啦
嘻嘻
但係點去放佢地哩?
洗唔洗放啲拋光粉上去呀??
一或就咁放埋一齊呀?
一或放喺水度呀?
一或用紙巾放喺中間呀?
好lost添
嘻嘻

Cindy 寫:華師傅教落...
開少少一盆熱水...
手拿瀝青模的玻璃...
只把主鏡浸在熱水中一會兒...
然後就可以慢慢轉開佢...
萬試萬靈...

hihi 地 寫:死死死死啦
會有乜嘢影響呀??
分唔開

頭像
Cindy
夸克星

文章 Cindy » 週一 26 6月, 2006 23:54

如果你諗住每日都拎出黎拋下光...
咁你可以倒多少少拋光粉溶液在瀝清模上... 然後放主鏡上面... 用濕毛巾蓋面... 才蓋上盒蓋... 保持濕潤...

如果你諗住過多兩三日後先至再拎返出黎拋光...
咁你沖乾淨(&瀝乾)塊鏡&瀝清模... 盒底放張tissue... 主鏡向下(鏡背向上).. 然後放瀝青模起上面(當然瀝青向上)... 才蓋上盒蓋...

記得盒要夠高身... 唔係會禁偏個模...
hihi 地 寫:但係點去放佢地哩?

頭像
hihi 地
原恆星

文章 hihi 地 » 週一 26 6月, 2006 23:57

唉唉唉
如果聽日我重唔開始拋光
可能禮拜五趕唔切囉
thx thx thx 嘛
嘻嘻
禮拜五要準時交功課先
咁幾點前要交呀??
(因為上個禮拜四嗰日我冇上堂, 所以唔知details囉)
:wink:

Cindy 寫:如果你諗住每日都拎出黎拋下光...
咁你可以倒多少少拋光粉溶液在瀝清模上... 然後放主鏡上面... 用濕毛巾蓋面... 才蓋上盒蓋... 保持濕潤...

如果你諗住過多兩三日後先至再拎返出黎拋光...
咁你沖乾淨(&瀝乾)塊鏡&瀝清模... 盒底放張tissue... 主鏡向下(鏡背向上).. 然後放瀝青模起上面(當然瀝青向上)... 才蓋上盒蓋...

記得盒要夠高身... 唔係會禁偏個模...
hihi 地 寫:但係點去放佢地哩?

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客