我想搵一本書,有冇好介紹~

頭像
clover
中子星

我想搵一本書,有冇好介紹~

文章 clover » 週二 27 2月, 2007 18:57

內容:星系位置,可見月份,形狀...(如M42,M45,M1.....等等)
每個都有相同介紹
書名,價錢,售賣地點..
最好係中文,如果冇,英文都可以
THX~~

頭像
clover
中子星

文章 clover » 週一 05 3月, 2007 22:25

推推~~~
係有~~梅西耶星雲星團表的書本
有嗎?

頭像
SY Lok
夸克星

文章 SY Lok » 週一 05 3月, 2007 23:10

我唔知你想要邊本書, 但係我都有一本書好想搵, 雖然係日文, 唔知佢講乜, 睇圖應該唔難明. :roll:

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週一 05 3月, 2007 23:19

圖書館有沒?

頭像
SY Lok
夸克星

文章 SY Lok » 週二 06 3月, 2007 00:02

Tarepanda 寫:圖書館有沒?
我想搵果本, 豆貓有呀! 等佢得閒, 會問佢借來看看. :wink:

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週二 06 3月, 2007 00:20

SY Lok 寫:我唔知你想要邊本書, 但係我都有一本書好想搵, 雖然係日文, 唔知佢講乜, 睇圖應該唔難明. :roll:
係唔係豆貓果本?講到咁好,我都想買,豆貓可唔可以比個ISBN#等我上網訂?

To Clover, 中文介紹星雲星團的書,我都無見過。
最近行過TST星光行的商務,都有幾本介紹星座的書,你有時間可以上去睇下。

頭像
Astrocat
中子星

文章 Astrocat » 週二 06 3月, 2007 00:43

以前坐井會既師兄曾經向小貓介紹過藤井既中文版, 其中有一套係講星雲星團, 都出佐有十幾年, 不過依d general野都唔會outdate既.

如果係新書, 我推介"第一次"

如果唔介意睇美帝既書, 識哂 Burham 同 O'Meara 兩套書, 保證你勁升level. 8)
XR250 寫: To Clover, 中文介紹星雲星團的書,我都無見過。
最近行過TST星光行的商務,都有幾本介紹星座的書,你有時間可以上去睇下。

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週二 06 3月, 2007 00:49

"藤井 旭"本中文書, 現在還找到嗎?

我以前只係睇萬里本黑白書。

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週二 06 3月, 2007 01:20

初學的, 呢兩本都幾好, 較光都都有講到.
附加檔案

頭像
Astrocat
中子星

文章 Astrocat » 週二 06 3月, 2007 01:51

聽聞坐井會好似仲有藤井及八板既貨尾, 出面就唔多清楚.

不過"第一次觀星就上手"就寫得更岩新手上路, 雖然星雲星團無藤井咁detail, 不過以香港情況來說已經好夠用.

不過小貓都無以上既書, 平時出街都係帶Peterson 場地手冊, 細細本乜鬼都有, 基本天文學(含beginner class comoslogy), Burham styled 星空解說, Tirion Sky Atlas mini版(有埋全天index page), 2000 to 2010太陽系概況, 加埋moon map (有少少Rukl級數). 老實說, 係field用佢多過用The Sky.
XR250 寫:"藤井 旭"本中文書, 現在還找到嗎?

我以前只係睇萬里本黑白書。

頭像
WenXP
夸克星
聯繫:

文章 WenXP » 週二 06 3月, 2007 02:20

《天文觀星圖鑑》 <-- 強烈推介
即是上面呀藍介紹那本"Stars and Planets"的中文譯本.
由於經過孫維新老師的編審, 因此本書並非一般的譯本, 而是融合了中國文化的寶鑑.

全彩色, 售價 ~HK$120, 各大書局有售

頭像
benzenechow
紅巨星

文章 benzenechow » 週二 06 3月, 2007 09:11

我有一本"星星地圖館" 時報出版,,,,,作者係林完次&渡部潤一,,,,硬皮,,,印刷精美,,,,裏面有晒星雲星團既位置(非常詳細),,,重有好多好靚既圖片,,,,重有星座簡介,,印刷非常精美,,不過就大本d,,,帶出街有麻煩,,,,如果講到放便携帶,,,當然天文觀星圖鑑比較好,,,而且佢比較貴,,要$200多元,,,,如果放係屋企既話,,,我覺得幾值得,,,各大書店有售,,,, :D

頭像
clover
中子星

文章 clover » 週二 06 3月, 2007 20:48

唔該晒咁多位~~搵日出去搵下d書先~

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 06 3月, 2007 22:09

WenXP 寫:《天文觀星圖鑑》 <-- 強烈推介
即是上面呀藍介紹那本"Stars and Planets"的中文譯本.
由於經過孫維新老師的編審, 因此本書並非一般的譯本, 而是融合了中國文化的寶鑑.

全彩色, 售價 ~HK$120, 各大書局有售
我都有呢本. good. ^^
不過帶出去睇星好似重左少少....
佢係乜都介紹, 唔係專講 deep sky object.

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 06 3月, 2007 22:10

XR250 寫:
SY Lok 寫:我唔知你想要邊本書, 但係我都有一本書好想搵, 雖然係日文, 唔知佢講乜, 睇圖應該唔難明. :roll:
係唔係豆貓果本?講到咁好,我都想買,豆貓可唔可以比個ISBN#等我上網訂?

To Clover, 中文介紹星雲星團的書,我都無見過。
SY Lok 講0既係呢本:

Amazon link:
星雲星団ウォッチング エリア別ガイドマップ
浅田英夫/著

Yahoo link:
星雲星団ウォッチング エリア別ガイドマップ

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客