可愛的菲林相

行星、深空天體、星野攝影等
回覆文章
Kenric Ma
主序星

可愛的菲林相

文章 Kenric Ma » 週一 23 4月, 2007 10:17

Hi,

睇見掃把佬同KingArthur 猛禁推銷菲林,我都襯下熱鬧整返張先.

非常同意掃把兄的意見,菲林的色彩同image fidelity的確好過數碼好多. :)

呢張係直接scan出來,無點執過.

Bronica ETRS+75mm f2.8 (stopped to f4), E-200 曝光35min 推兩級.

睇來都係要我地呢班老鬼來向菲林作最後朝拜 :(

老馬
附加檔案

頭像
PaulNg
紅巨星

文章 PaulNg » 週一 23 4月, 2007 10:20

師兄, 仲洗乜執呀...

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週一 23 4月, 2007 14:42

Your image brings back the feeling of the unfulfilled mission from the last trip, anymore?

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 23 4月, 2007 21:45

嘩, 老馬又係到放毒, 最慘d解藥在香港無得賣.

支75mm好似好咗好多, 我記得以前呢支鏡d像散頗嚴重.

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週一 23 4月, 2007 21:48

KingArthur 寫:Your image brings back the feeling of the unfulfilled mission from the last trip, anymore?
現代人太過信賴數碼, 去到果d地方, 為什麼重要試新嘢呢?

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 23 4月, 2007 21:50

去到澳洲, 用咩影都咁靚.
留係香港, 有咩係手都無機會影.

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 23 4月, 2007 21:56

Wah!! 寫:去到澳洲, 用咩影都咁靚.
留係香港, 有咩係手都無機會影.
最毒唔係洗錢買器材, 最毒係令人放晒0的假洗錢飛去外地.... :lol:

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週二 24 4月, 2007 00:39

Subaru 寫:
KingArthur 寫:Your image brings back the feeling of the unfulfilled mission from the last trip, anymore?
Do not understand your point. :?:

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週二 24 4月, 2007 08:10

KingArthur 寫:Do not understand your point. :?:
我係話個個都靜係攞部數碼機影, 應該把握用菲林影的機會.

頭像
hunter_大祭司
紅巨星

Re: 可愛的菲林相

文章 hunter_大祭司 » 週二 24 4月, 2007 13:19

o吾!正呀!看起來很有feel!看來像有好高o既空間分辨率!正呀!d色比較潮白少少。 :wink: :P 8) 8) 8) 8) 8)

Kenric Ma
主序星

文章 Kenric Ma » 週三 25 4月, 2007 06:16

KingArthur 寫:
Subaru 寫:
Do not understand your point. :?:
對於一開始就影數碼的朋友,菲林o米就係新o野啦.

Kenric Ma
主序星

文章 Kenric Ma » 週三 25 4月, 2007 06:29

都叫你唔好去睇袋鼠啦,下次過來揾我啦. :D

好,來多一張,呢張似唔似你o的長沙舊作?

老馬
附加檔案
Inverted Tea Pot.jpg
Inverted Tea Pot.jpg (287.49 KiB) 已瀏覽 9238 次

頭像
KingArthur
夸克星

文章 KingArthur » 週三 25 4月, 2007 15:04

Kenric Ma 寫:
都叫你唔好去睇袋鼠啦,下次過來揾我啦. :D
Well we did consider being lucky for didn't went to Alice Spring or the result would be even worse.
Going to NZ? What's the best season?

頭像
SY Lok
夸克星

文章 SY Lok » 週三 25 4月, 2007 20:18

Kenric Ma 寫:都叫你唔好去睇袋鼠啦,下次過來揾我啦. :D

好,來多一張,呢張似唔似你o的長沙舊作?

老馬
拜訪馬兄, 一定要預我呀 ! :P

LT
夸克星
聯繫:

Re: 可愛的菲林相

文章 LT » 週三 25 4月, 2007 21:54

Ma,

They are just amazing. Please go on showing us more.

One question. Are these images scanned with a flat-bed scanner? The stars seem a little bit fat, or resulting from the processing?

LT

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 20 位訪客