Gladius"無鏡筒"折反射式天文望遠鏡

Celestron Meade Vixen Takahashi Astrophysics
Sbig CCD ToUcam Coronado Filter Nikon Canon
<br> 目鏡 ED折射鏡 反射鏡 折反射鏡 太陽望遠鏡 鑢鏡 相機 鏡頭
頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週二 01 5月, 2007 23:06

TONGKW 寫:我們業餘天文愛好者一般俗稱 Refractor 做折射鏡,Newtonian Reflector 俗稱做牛頓式反射鏡或牛反,其他 Schmidt Cassegrain 及 Maksutov Cassegrain 等的光路直入屈折出再屈入才到達目鏡一般都叫折反射鏡或史卡及馬卡,使人易明,不過實在唔係幾正確。
而這款 Gladius 315 Dall Kirkham 亦係有的特別,真正唔應該叫折反射鏡,事實上係 Cassegrain Telescope 卡塞格林望遠鏡其中一款設計,佢主鏡係凹椭球面反射鏡而副鏡係凸球面鏡,全名是”達耳基尔哈姆”卡塞格林望遠鏡。
我今晚行去荃灣商場原本打算買部 Wii 玩 sport, 後尾都係唔鐘意但買左支二手 Nikon 500mm F8 反射鏡, 我本黎都有支騰龍但唔鐘意佢冇腳架座, 買呢支諗住帶去旅行當長焦鏡影星止咳用. 佢設計跟平時用既折反有些不同, 中間塞左幾塊修正鏡, 睇怕唔多唔少都會 lost 部份入光, 實際可能冇 F8..
附加檔案
最後由 opa 於 週二 01 5月, 2007 23:34 編輯,總共編輯了 2 次。

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週二 01 5月, 2007 23:10

opa 寫:我今晚行去荃灣商場原本打算買部 Wii 玩 sport, 後尾都係唔鐘意但買左支二手 Nikon 500mm F8 反射鏡, 我本黎都有支騰龍但唔鐘意佢冇腳架座, 買呢支諗住帶去旅行當長焦鏡影星止咳用.
呢支鏡好似你成兩年前已經想買.

f/8影星, 唔係呀嗎?!

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週二 01 5月, 2007 23:12

Subaru 寫:
opa 寫:我今晚行去荃灣商場原本打算買部 Wii 玩 sport, 後尾都係唔鐘意但買左支二手 Nikon 500mm F8 反射鏡, 我本黎都有支騰龍但唔鐘意佢冇腳架座, 買呢支諗住帶去旅行當長焦鏡影星止咳用.
呢支鏡好似你成兩年前已經想買.

f/8影星, 唔係呀嗎?!
我就係想試下用佢駁 CCD 或 20Da 會影到乜? 8)

頭像
SY Lok
夸克星

文章 SY Lok » 週三 02 5月, 2007 00:50

opa 寫:...
我就係想試下用佢駁 CCD 或 20Da 會影到乜? 8)
請問 500 plus 20Da, 可以影甚麼目標呢 ? :P

頭像
Subaru
夸克星

文章 Subaru » 週三 02 5月, 2007 01:00

SY Lok 寫:請問 500 plus 20Da, 可以影甚麼目標呢 ? :P
:shock: 乜噤大手筆呀?

呢道d人真係臥虎藏龍, 唔聲唔聲嚇你一驚! 個個一upgrade唔係螢石鏡就500 f/4大炮!

頭像
SY Lok
夸克星

文章 SY Lok » 週三 02 5月, 2007 01:09

Subaru 寫:
SY Lok 寫:請問 500 plus 20Da, 可以影甚麼目標呢 ? :P
:shock: 乜噤大手筆呀?
呢道d人真係臥虎藏龍, 唔聲唔聲嚇你一驚! 個個一upgrade唔係螢石鏡就500 f/4大炮!
掃兄弟, 請不要取笑我, 我是用 nikon 的, 何來20Da ? 除非 apo 兄可以襄借一用啦 ! 8) :P

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 02 5月, 2007 01:16

我今日用過SYlok都有的300mm, 加了1.4x後都重好sharp。如果SYLok係覺得打雀唔夠長。

不如考慮下C5+D200,這個Nikon AE+MF DSLR組合,打雀又得,影行星又得。一鏡幾用。

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週三 02 5月, 2007 09:03

Nikon 500 mm f/8 嘅設計有的同我個朋支枝蘇聯 Astro Rubinar 有的相似,基本上加多上去嘅幾塊折射鏡片係用作修正灣曲嘅視場,即係 C8/C5 及短焦折射鏡等如要平坦視場要加上 Reducer/Flattener 一樣。我在永成/萬成見到有枝 Nikon 1000 mm f/11 賣 HK$8xxx,會仲犀利。
附加檔案

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 02 5月, 2007 09:34

咁多玻璃, 一定重得拿不動. :? :shock: :? :shock:

dobs
夸克星

文章 dobs » 週三 02 5月, 2007 12:14

opa 寫: 佢設計跟平時用既折反有些不同, 中間塞左幾塊修正鏡, 睇怕唔多唔少都會 lost 部份入光, 實際可能冇 F8..
有些攝影書都話部分"反射鏡"的光圈比標示的為細......

By the way, Nikon 支500/8 好正的啊!

:D :D :D :D :D

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週三 02 5月, 2007 12:17

dobs 寫:
opa 寫: 佢設計跟平時用既折反有些不同, 中間塞左幾塊修正鏡, 睇怕唔多唔少都會 lost 部份入光, 實際可能冇 F8..
有些攝影書都話部分"反射鏡"的光圈比標示的為細......

By the way, Nikon 支500/8 好正的啊!

:D :D :D :D :D
等有荷花果陣會用佢去影下, 用反射影花 d 圓圈光環幾特別下... 我之前買過支俄仔既 1000mm 反射, 好平祗係千幾文, 不過又重又對焦唔順所以賣左佢.

dobs
夸克星

文章 dobs » 週三 02 5月, 2007 12:35

opa 寫:
等有荷花果陣會用佢去影下, 用反射影花 d 圓圈光環幾特別下... 我之前買過支俄仔既 1000mm 反射, 好平祗係千幾文, 不過又重又對焦唔順所以賣左佢.
If you want to buy Russain lens, buy those 300/4.5, 500/5.6 or 500/8.

有說500/5.6都好重......

(看過部分Nikon友用1000/10 打雀...... 仲要係打飛行中的雀...... :shock: :shock: :shock: :shock: :shock: )

回覆文章

回到「廠製儀器 Factory Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 7 位訪客