Bosma 105/1400 小馬卡

回覆文章
頭像
timo
主序星
聯繫:

Bosma 105/1400 小馬卡

文章 timo » 週五 03 8月, 2007 01:02

今日返貨, 已經入手. 但發現 尋星鏡冇法準確對焦, 看出來的東西頗 朦朧, 這是正常的嗎? 我看過其它的尋星鏡都很清晰呢.. 請各位指導指導..謝謝.... :D

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週五 03 8月, 2007 01:10

尋星鏡的接眼處應該可以旋轉作對焦用的
你試試看

頭像
timo
主序星
聯繫:

文章 timo » 週五 03 8月, 2007 01:23

Tarepanda 寫:尋星鏡的接眼處應該可以旋轉作對焦用的
你試試看
多謝你的指導. 已校正了... thank you ... :D

頭像
Gally
中子星

文章 Gally » 週五 03 8月, 2007 23:02

我而家都係用緊呢支鏡架, 有時間可以一齊出去交流下丫 ^^

頭像
timo
主序星
聯繫:

文章 timo » 週六 04 8月, 2007 10:23

Gally 寫:我而家都係用緊呢支鏡架, 有時間可以一齊出去交流下丫 ^^
好呀! :D 不過要等唔洗再返夜梗先得 :( ... 同埋我只係天文超新手 only.... :oops:

頭像
Gally
中子星

文章 Gally » 週日 05 8月, 2007 03:46

timo 寫:好呀! :D 不過要等唔洗再返夜梗先得 :( ... 同埋我只係天文超新手 only.... :oops:
我都係天文超新手, 所以我不停上網學習更多天文知識同睇其他師兄的作品同分享 :D

頭像
timo
主序星
聯繫:

文章 timo » 週日 05 8月, 2007 10:05

Gally 寫:
timo 寫:好呀! :D 不過要等唔洗再返夜梗先得 :( ... 同埋我只係天文超新手 only.... :oops:
我都係天文超新手, 所以我不停上網學習更多天文知識同睇其他師兄的作品同分享 :D
嘻嘻, 我又係呀, 成日都喺各大天文壇度學嘢, 好似海綿咁吸水 :twisted:

回覆文章

回到「天文話題 Everything about Astronomy」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 15 位訪客