自製平衡錘桿

自製天文儀器 望遠鏡腳架 赤道儀 杜蘇式<br> 開放式衍架式 鏡筒 望遠鏡配件 主鏡座 副鏡座
頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

自製平衡錘桿

文章 Wah!! » 週日 23 9月, 2007 20:05

本來想訂造一支, 但是最後由於我急不及待, 昨天買了一條兩尺長, 4.5分粗的青銅支改做平衡桿.

這是我第一次車牙.
車床自動進刀速度需要更換內部不同的齒輪來改變, 齒輪軸上粘得很緊, 花了九牛二虎的力, 用了近兩個小時才成功換好適當的齒輪 @.@
因為進刀的速度太快, 不能用馬達帶動, 只好用人手轉動軸心來車牙.
又花了近一個小時, 雙手都軟了, 終於完成人生第一次車牙, 總算還可以吧?!

現在原裝的平衡錘不能套進去, 需要加大洞的大小.
桿子可能太長, 會在試好平衡後修短.

P.S. 小小發現, 原來牙距越大, 需要車的螺紋越深, 花的時間越多. 沒有這次經驗, 真是想不到原來車牙距小是比牙距大來得容易的!
附加檔案

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週日 23 9月, 2007 20:09

現在的金屬很貴,請問材料大約花了多少錢?

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週日 23 9月, 2007 20:16

兩尺青銅$57, 算唔算買得好貴呀? :roll: :roll: :roll:

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週日 23 9月, 2007 20:31

太長會不會易變形呀

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週日 23 9月, 2007 20:36

我試過在桿子上用力, 沒有見到明顯的變彎. 平衡錘只重3kg, 不會有問題的.
我覺得最大問題不在於變形, 而在於震動.
所以在調試好平衡錘位置之後, 就會適當地修短這支桿.
之後可能會加一個鉛酸電池做平衡, 就能減少桿子需要的長度.

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週日 23 9月, 2007 21:02

幾乎全部平衡錘桿都係用鋼造,用銅造要小心使用因為銅比較鋼軟得多,很容易灣曲尤其是上面螺絲牙部份。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週日 23 9月, 2007 21:04

青銅應該唔會太軟吧? 反而怕它太脆 @.@"
因為車出來的都是銅粒, 感覺非常爽.

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週日 23 9月, 2007 21:33

銅的抗灣曲强度同鋼比較差很多,不過小心使用應該無問題。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週日 23 9月, 2007 22:27

最危險的時候, 係唔係平衡錘無鎖緊而掉到桿尾? 會唔會撞斷支桿架?!
如果係桿尾加一條彈簧咪可以無事囉? :idea: :roll: :idea:

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週一 24 9月, 2007 09:04

最弱部份係頂部易灣曲,因為你嘅平衡錘桿直徑好幼只有4.5分(9/16"),其他如 CG-5/EQ5 果的係 20 mm 而 NES 係 22 mm。
另外一個辦法係將現有枝平衡錘桿加長一段,用一枝無頭螺絲將2段駁住再外加套筒用螺絲廹緊。

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 24 9月, 2007 09:39

等我試用過, 睇下影響大唔大先.

個錘只係3kg, 計算過佢大約離開極軸要53cm, 桿的接口位大約離極軸10cm:
接口位要承受最大力矩大約為 12.7Nm
唐生覺得佢頂唔頂得順呢? :roll: :roll: :roll:
最後由 Wah!! 於 週一 24 9月, 2007 12:23 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 24 9月, 2007 10:23

TONGKW 寫:另外一個辦法係將現有枝平衡錘桿加長一段,用一枝無頭螺絲將2段駁住再外加套筒用螺絲廹緊。
咦. 我都想像過呢個方法, 但係中間駁住個位會唔會好牙煙? :?

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 24 9月, 2007 10:56

或者可以
1.原裝桿尾車牙
2. 車/ dub一個帶有內牙的套筒(絲帽)
3. 利用套筒連接兩支桿

TONGKW
中子星

文章 TONGKW » 週一 24 9月, 2007 16:45

呢條銅製嘅平衡錘桿如果小心使用應該無問題,要避免碰撞。
如果要將現有枝平衡錘桿加長一段,我曾用下圖方法。
附加檔案
Counterweight Bar.jpg
Counterweight Bar.jpg (99.53 KiB) 已瀏覽 11658 次

頭像
哈雷
紅巨星

文章 哈雷 » 週二 25 9月, 2007 02:02

其实没必要用青铜,用普通钢材或者不锈钢都可以,比重差不多的。青铜很贵的。

回覆文章

回到「自製天文儀器 diy Astro Equipment」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 24 位訪客