[Front line]立法會展開閉門吹水會議

頭像
noodle
夸克星
聯繫:

文章 noodle » 週二 19 2月, 2008 20:59

唔知今年有冇新歌賀年?

有心攪就多少儀器都冇所謂啦 :D

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週二 19 2月, 2008 21:01

noodle 寫:唔知今年有冇新歌賀年?

據聞年年都有唔同的花款

頭像
DTS-ES
中子星
聯繫:

文章 DTS-ES » 週二 19 2月, 2008 21:04

Tarepanda 寫:
xiaoer 寫:我認識呢間學校個名係因為有人forward佢地老師o既騎呢賀年歌MV......)
看來在教育界的人對此事都略有所聞,
果然是名校 [茶]
據說該校的某位家長是在中大負責天文儀器工作的
推廣天文不需要那些高檔設備,華麗的天象館等.......
對學生而言,他們或許更需要一個漆黑的觀星環境和機會就足夠了,
餘下的就由他們自己去挖掘和探索吧
像鏡神那樣,能帶學生到實際環境中觀星,效果更顯著
學生只需花點時間和車費就夠了
總比呆在太空館好
前幾晚在樓下觀星,有兩個”大隻佬”走過來一起看
在望遠鏡面前(或者說在宇宙面前),他們完全把孩兒時的童真流露出來了,那種純真是掩飾不了的
其實不用把天文教育太複雜化了,
最近有種感覺,發現從事教育的人,久而久之都喜歡把事情複雜化和形式化 [昏]
幾咁簡單 [樂奔]
首先引起小朋友對宇宙探索的好奇心,實際環境中觀星是最有效。
而唔係在白天用貴價天文鏡只看風景(或隨便放下小朋友望太陽,讓他們壞眼) [茶]

sbod

文章 sbod » 週二 19 2月, 2008 21:08

noodle 寫:唔知今年有冇新歌賀年?

有心攪, 有$, 有時間同資源, 多少儀器都冇所謂!

只要為了下一代好, 花再多都值得! :D

頭像
Joan Chan
原恆星

文章 Joan Chan » 週二 19 2月, 2008 21:53

KS 寫:找合作伙夥一定要好小心, "Mr Square" 在天文畀的聲名..... :evil: [嘆息] [崩潰] [吐血1] [冷汗直流] [翻桌]

参加一些公開天文會社舉辮的活動, 同資深天文交流下, 對你會有幫助.

防人之心不可無, 小心駛得萬年船!
唉,以前跟朋友去過一些會社既活動,都係充滿是非,我對依d野無咩感覺,以一如我所講,找合作支援機構只可參考佢地特別係教育界既往積,該機構暫時睇唔見有問題。

另外我想講,自己鍾意享受星空,對拍下星空相片同睇下星覺得係幾好消閒活動,但白天亦要有責任推行教育計劃,但我絕對唔係咩發燒友,亦一定唔係想係天文方面揚名立萬,所以同資深天文人既方向真係唔同,可能佢地對望遠鏡或者一些專業技術係專家,但對我既教育工作唔會有好直接既幫助。

我唔係細路女,而且有校長批核,從佢地網頁同Blog亦睇到有其他本地同海外多間學校多個項目借鑑,所以我唔會擔心。

頭像
Joan Chan
原恆星

文章 Joan Chan » 週二 19 2月, 2008 21:55

係呀,一個女仔過去西環,最後發現係一個男人既屋企度買,感覺唔係好自在。
David 寫:
Joan Chan 寫:小女子都試過係其他地方買鏡,打幾日電話先揾到人,約好左時間後,點知重要係人地樓下等1個鐘先有人再上去比錢攞鏡?
This is, unfortunately, very true. It can make an ordinary customer think that he is 'begging' for the company's service.

頭像
Joan Chan
原恆星

文章 Joan Chan » 週二 19 2月, 2008 22:01

xiaoer 寫:
Joan Chan 寫:對,所以我依家幫學校諗計劃都會同該機構合作。因為睇佢地係香港唯一自設天文台、又有幾套星象館,每套要近50萬好誇張,幫唔同學校起過天文台又同沙田圍呂明才小學(教育內都知係全港三甲名校)建造香港首個非政府太空館,活動又長期好多人同大機構參與,論經驗同實力真係超越其他天文會社,所以校長會有信心好多。小女子係新人所以無可能獨力"咩"起咁大件事,所以一定要靠往積可尋既外援。

自問家庭教育造成思想右傾,亦係理科出身所以好理性,所以對"非牟利"同"慈善團體"名稱無咩感覺 (註:香港電台無耐之前都有賽馬節目)。聽講搞路邊天文既人會收到康文署車馬費、太空館講座同課程唔理入場人數,講員都有幾百元時薪,即係話無論佢地做緊咩水平既服務,都係要納稅人埋單,但人地睇就係"非牟利"同"慈善團體"。相對私人機構要自力更生,先投資後收獲,做得好有錢賺做得差要執笠,以民主角度睇,若好多人同自己銀包既錢去投票,認同某服務、產品或公司,無可否認一定係該公司做啱左D野而獲得認受性,而唔係受政府保護而獲利。

我唔係做任何道德批評,我仍然最推崇果D終身投身服務既義工,亦好尊重不同會社裡個別既人,但我唔係不食人間煙火,都係受薪教師,最想都係"打好份工",做好個計劃又能夠令學生得益,所以合作計劃一定會同有實力同有往積既機構合作,只要佢能夠幫我做好個計劃同教好學生得係好機構,買望遠鏡只要有我要既儀材,又交帶就係好公司 (小女子都試過係其他地方買鏡,打幾日電話先揾到人,約好左時間後,點知重要係人地樓下等1個鐘先有人再上去比錢攞鏡!)。

我仍然無興為任何商業機構做宣傳,一心只想揾適合伙夥去幫手做好要做既野,我或者學校都無興趣揾一D唔收或收好少既機構但做D垃圾,要既係做好件事既機構,至於合作機構心裡面係做慈善定賺錢根本同我無關。
我唔係任何一個天文組織的成員,唔同你拗非唔非牟利的問題,我都唔知咁多。

只想回應幾點:
1. 教育界都知全港三甲名校......我開始懷疑自己算唔算教育界......我淨係知呢間野唔知點解咁鬼多錢,又太空館又泳池,究竟有幾多係for學生的benefit, 幾多係為出名呢?(我認識呢間學校個名係因為有人forward佢地老師o既騎呢賀年歌MV......)
2.聽完你講你心中的名校,我又開始明左少少你地學校搞天文o既目的....
你話都係想做好件事,點為之好呢?我諗每個人都有唔同睇法。搞天文教育係咪一定要駛好多錢,起晒天文台又盛先叫做好呢?早前都有報導討論國內好多有錢學校(查實香港都有)起左個天文台都係荒廢。好似鏡神咁,用可能係全球最平o既方法,同學生一齊製作全港口徑最大的牛鏡,或者有d學校窮窮地得十數個雙筒都可以讓學生學到好多野。

從你呢幾日的post,真係可以睇得出你花好多功夫去搞學校的天文教育,好欣賞你呢份熱心,亦都好開心有學校肯花資源落黎(唉...我地連standard list的apparatus都冇批錢)
如果呢d資源係來自政府撥款,我希望d錢真係可以幫到學生學習,可以令學生更懂得愛惜我們的天空,而唔係去左宣傳學校......

死喇,本黎諗住係度睇下文章做下ROM,點知寫幾段字就引起咁多迴響....今晚重要改功課.....

唔知點解好似有D心想為一些學校講番d公道說話 - 據我所知人地個游泳池同太空館係自己籌錢起,無政府比錢。若果該校家長自己有錢,鍾意捐比學校起野比自已小朋友學習用,小朋友畢業後d資產又留比師弟師妹,我地外人真係無權去說三道四,例如我比完家用父母、用自己既錢去買對鞋,又唔問男朋友攞錢用,人地無權出聲,包括男朋友... :oops:

頭像
Joan Chan
原恆星

文章 Joan Chan » 週二 19 2月, 2008 22:35

KS 寫:http://www.lcsd.gov.hk/CE/Museum/Space/ ... n_iobs.htm
ambcyli 寫: mr square有咩舊事呢 :shock: 有無人講下(or PM plz?)
不過收得人錢,都應該交足貨既 :?

若是一個數個人學天文的話,誠意推介公開天文會社
但要在小學搞,"義工"們根本應付不來
況且他們做中學居多,唔知處唔處理到小學生 :roll:
我好似都聽過一D野,但好似好複雜。從字面上睇個項目有延誤,我只會覺得太空館俾報紙閙完揾人卸責比人。若果太空館解釋到延誤原因並且作出修正或最後完成計劃就無問題囉。但我睇唔到字裡行間代表該機構有咩問題?

不過正如我中午時講,任何機構有能力可以幫到我地學校做好個計劃,貨銀兩訖就完事。從理性分析判斷,以2003年為分界,該機構從(網頁有紀錄以來)做左好多野,亦每年越黎越大規模,證明佢地係其他地方無問題,尤其係教育界,而且合作項目重去到台灣淡江大學(留意到佢地個Blog)、馬來西亞國家石油中心科學館以至北京天文館,但太空館係2003年自今,似乎個項目都係原封不動,我會好懷疑報紙報導係真,只不過當時政府口大,私人機構口細無聲出。大家近年睇下政府d處理項目方式就知喇,若果遇上個私人機構夠惡告番佢地,要賠錢時要低調處理囉。

因為我正同依個機構合作,今日試過問下負責人方先生,原來佢係當年公開會社天文工作坊既創辦人,至1997年卸任比劉啟業先生做主席,同太空館個合作項目由申請至合作開始時主席都係劉生,但個項目閞始後幾個月劉生就去左做太空館做助理館長至今,到後來個天文工作坊由第三個主席改變左做"天文總會",所以佢話個項目由2001年開始至今,果兩個機構都係由其他人管理,係好d人誤解下以為個機構係佢負責,叫我有興趣自已去社團事務處查冊證實。佢話現時個"天文總會"社團無咩運作,主席叫張生,張生希望連個網址去佢地機構度,就係咁多。
最後由 Joan Chan 於 週三 20 2月, 2008 02:14 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
Joan Chan
原恆星

文章 Joan Chan » 週二 19 2月, 2008 22:47

我有一次去到大陸一處好窮既地方遊歷,見到d小朋友無鞋著,佢地覺得做人有一對鞋就好幸運了。佢話我對波鞋好靚,我話自己有波鞋、有平底鞋、有高跟鞋,六七對喇。咁佢同我講,人只有一對腳,只要簡單的一對鞋就夠,點解我要咁多鞋。我當時好感觸,無言以對,但諗左一陣之後對佢講 "你將來有機會著過唔同既鞋就知原因喇" (即係話,當你學校有能力建造一個太空館時,就會知道有好過無喇)

另外,要知道有唔少天文學家只係要用電腦而從來唔需要對星空,有d人只會考究天文史,亦有唔少天文理念係要用立體空間去進行教育而非光學觀測,所以星象館係一個重要設施,要知道世界上第一個星象館係百年前於德國面世,若果漆黑夜空就係一切,以100年前既光害及城市黎講,根本就無需要發展星象館。
Tarepanda 寫:
xiaoer 寫:我認識呢間學校個名係因為有人forward佢地老師o既騎呢賀年歌MV......)
看來在教育界的人對此事都略有所聞,
果然是名校 [茶]
據說該校的某位家長是在中大負責天文儀器工作的
推廣天文不需要那些高檔設備,華麗的天象館等.......
對學生而言,他們或許更需要一個漆黑的觀星環境和機會就足夠了,
餘下的就由他們自己去挖掘和探索吧
像鏡神那樣,能帶學生到實際環境中觀星,效果更顯著
學生只需花點時間和車費就夠了
總比呆在太空館好
前幾晚在樓下觀星,有兩個”大隻佬”走過來一起看
在望遠鏡面前(或者說在宇宙面前),他們完全把孩兒時的童真流露出來了,那種純真是掩飾不了的
其實不用把天文教育太複雜化了,
最近有種感覺,發現從事教育的人,久而久之都喜歡把事情複雜化和形式化 [昏]
最後由 Joan Chan 於 週三 20 2月, 2008 02:13 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
Joan Chan
原恆星

文章 Joan Chan » 週二 19 2月, 2008 23:04

會唔會誇大左? 現場所見都有家長老師係度,重有支援機構既導師係度,下午四時個月亮係東面,太陽係西面,根本唔會有問題,而且從佢地網頁所見,人地已經教左太陽觀測方法,就算中途有學生亂用望遠鏡睇太陽都可以即時制止:

http://www.astro.hk/339.html

而且從佢地當日報導見,人地係白天學習望遠鏡架設同調較方法係好正常,利用白天遠方固定景物作目標實習,到晚上觀星時就可以馬上上手囉。

http://www.astro.hk/330.html
DTS-ES 寫:[首先引起小朋友對宇宙探索的好奇心,實際環境中觀星是最有效。
而唔係在白天用貴價天文鏡只看風景(或隨便放下小朋友望太陽,讓他們壞眼) [茶]

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 19 2月, 2008 23:07

近來好少上來, 原來我呢版多左個咁精彩0既話題~ (查實呢個話題係咪應該0係我呢版0架. ^^|||)

歡迎 Joan Chan, 這裡也不少教師和教育界的人, 我相信他們可以給你很多有用的意見.

不過要做好一個天文教育0的 proposal, 是不是一定要馬住一個"有實力"機構? :?
其實香港天文界都有好多選擇的.

(感覺好似公司搵 vendor 咁.... 不過間中都可以搵下 freelancer 0既. ha~ ^^)

sbod

文章 sbod » 週二 19 2月, 2008 23:20

To be fair, as many of us are not familiar with the school, it is totally unfair to make a judge.

Space
超新星

文章 Space » 週二 19 2月, 2008 23:22

noodle 寫:痴線咩 :twisted:
4點幾日光日白睇月亮???!!!!
d小朋友好奇睇錯太陽點算??
邊間學校咁唔負責任? :twisted: :twisted: :twisted:
本來以為只是一個小小的報導,想不到引起了大家的回響
看了很多的回應,其中有一些東西我覺得是需要澄清一下
身為學校的老師,而當天本人也是在場的
我們當天不但是有專業的導師在場,更有多位學校的老師在
當天我們主要是要教授學生如何操作望遠鏡,不在日光之下教導,難道是要在黑夜中教導嗎
當日的所有望遠鏡都是向東,而太陽在西,我們是以遠方的山景作為目標,更是再三教導學生不要望太陽,而本校的天文班學生也是清楚了解到用望遠鏡望太陽的後果。
希望各位在發表文章之前不要以攻擊他人為目標,本校是想好好做好天文教育,希望學生學得更多。

sbod

文章 sbod » 週二 19 2月, 2008 23:26

無錯, 呢度大部分人都無親眼看到實際情況......

點解會有咁多想像出來的指控? :?

頭像
Tarepanda
夸克星

文章 Tarepanda » 週二 19 2月, 2008 23:28

Joan Chan 寫:
另外,要知道有唔少天文學家只係要用電腦而從來唔需要對星空,有d人只會考究天文史,亦有唔少天文理念係要用立體空間去進行教育而非光學觀測,所以星象館係一個重要設施,要知道世界上第一個星象館係百年前於德國面世,若果漆黑夜空就係一切,以100年前既光害及城市黎講,根本就無需要發展星象館。
在我看來
可以用最低的成本做出最好的效果就是最棒的

對於學生而言,提起他們對星星的興趣遠遠比只提供各種各樣的硬件設施和專業知識來得重要,沒錯,天文有很多領域和分支,但從沒有一個比用雙眼去觀測我們頭頂那片星空來的震撼和悠久,另外, 在郊外觀星和坐在天象館的感覺完全是兩回事,坐在天象館,我會驚嘆人類的科技,這樣的東西都能製造出來,然後就睡著了......在草地上,我會感驚嘆人類的渺小,......

主題已鎖定

回到「談天說地 Chatting Square」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客