天文望遠鏡製作 2008 (實習課 - 第三課) 8 June

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
回覆文章
頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

天文望遠鏡製作 2008 (實習課 - 第三課) 8 June

文章 Wah!! » 週一 09 6月, 2008 11:17

燃點聖火?

非也! 以陽光測試焦距而矣~
附加檔案

cyyeric
超新星

文章 cyyeric » 週一 09 6月, 2008 18:07

哎呀~~上左鏡tim

不過300D影出黎d相都唔錯! :D

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週二 10 6月, 2008 21:11

...
附加檔案

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週二 10 6月, 2008 21:13

。。。
附加檔案

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週二 10 6月, 2008 21:17

見黎今年的同學仔都幾順利啊! 沒有問題問呢! [Good Job]

頭像
梅西爾
夸克星

文章 梅西爾 » 週二 10 6月, 2008 21:23

再過多兩年,
我可能會參加!

一棵草
主序星

文章 一棵草 » 週二 10 6月, 2008 22:06

layanata 寫:見黎今年的同學仔都幾順利啊! 沒有問題問呢! [Good Job]
但怕追不上進度 :?

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週二 10 6月, 2008 23:58

都唔使怕追唔上, 你地進度都算正常, 如果真係怕0既下堂可以拿下砂回家磨.

我諗之後0既實習堂進度大概會係咁.
15 日 - 磨 220 號 + 320 號砂 (呢堂之後同學仔或者拿下 320 號砂回家磨)
22 日 - 磨 600 號 + 1200 號砂 + 倒模
另唔知 29 日會唔會有補堂做倒模?

7 月 13 日那一堂砌鏡.

頭像
Wongsir
壇主
聯繫:

文章 Wongsir » 週三 11 6月, 2008 10:13

豆豸苗 寫:都唔使怕追唔上, 你地進度都算正常, 如果真係怕0既下堂可以拿下砂回家磨.

15 日 - 磨 220 號 + 320 號砂 (呢堂之後同學仔或者拿下 320 號砂回家磨)

豆豸苗,

I prefer to have one on 29/6.

Wongsir

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 11 6月, 2008 10:27

豆豸苗 寫:都唔使怕追唔上, 你地進度都算正常, 如果真係怕0既下堂可以拿下砂回家磨.

我覺得有心想支鏡的光學質素磨得好的同學應該:
15日上課時完成 220 - 320, 帶320-1200回家磨
22日倒模壓模, 回家拋光
29日可以試鏡及修正 (這才是課程的精髓!!!)

一棵草
主序星

文章 一棵草 » 週三 11 6月, 2008 13:50

Wah!! 寫:

我覺得有心想支鏡的光學質素磨得好的同學應該:
15日上課時完成 220 - 320, 帶320-1200回家磨
22日倒模壓模, 回家拋光
29日可以試鏡及修正 (這才是課程的精髓!!!)
我還未磨完120號砂,早知帶點120號砂回家磨 :shock:

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週三 11 6月, 2008 15:14

一棵草 寫:我還未磨完120號砂,早知帶點120號砂回家磨 :shock:
唔使擔心0既. 我記得你 120 號砂都差不多 ok.
下堂再睇真0的, 應該可以好快上 220 號砂, 然後落堂帶 320 號砂返去磨0羅~

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 24 位訪客