FAQ - 問題收集處

常見天文問題
頭像
David
中子星
聯繫:

FAQ - 問題收集處

文章 David » 週日 01 3月, 2009 10:15

For future reference, I have placed some questions listed so far (mostly by Alget, plus some added by me) here. Feel free to reply with more!

---------------
香港真係睇到星?
香港邊到睇到星?
香港可以睇到咩星?
香港可以睇到幾多星?

有咩星比較易睇到?
有咩星座比較易認?
星座要用望遠鏡先睇到嗎?
觀星有分季節?
睇星需要咩工具?
睇星有無咩禮儀?

香港邊到可以買到望遠鏡?
新手應該買咩望遠鏡?
買望遠鏡有咩要訣?
有無平價望遠鏡?
我枝望遠鏡可以睇到什麼東西?
我枝望遠鏡可以睇到xx幾大?
點解我枝望遠鏡看到的月球行星同太空望遠鏡差咁遠?
點解我枝望遠鏡睇野倒轉晒?
我見很多同好用C8望遠鏡。其實C8是什麼?可否影到好美的星雲星系相?
我唔識睇星,用GOTO的望遠鏡是否可以乜都唔知便可以觀星?
玩具店賣的望遠鏡得唔得?話可放大5百幾倍喎
我在望遠鏡望到的土星好細粒,有冇望遠鏡可放得再大D,好似睇書D圖咁大
點知一支望遠鏡可以望到幾遠?
如何知道望遠鏡的放大倍數? 那些可放到最大,睇得清楚D?
點樣用 GOTO mount ?
目鏡咁多種設計和焦距,點選?邊D最好?
腳架有好多種,如何選擇?

點解月球側邊有粒星?
行星同恆星點分辨?
咩野係DSO?

香港睇到什麼DSO?
成日見到M42同M45之類M字開頭的東西, 佢地係咩東東?
NGC係咩東東?
除了M同NGC仲有無類似的物體?
點解我睇到的火星木星土星同照片相差咁遠?
點解我睇到的M42同照片相差咁遠?
點解我睇到的M42無顏色? 我係唔係俾人昆左?

香港有無天文學會?
唔JOIN天文學會有無問題?
唔JOIN天文學會可點埋堆?
How to be a 波羅雞?
最後由 David 於 週日 01 3月, 2009 21:03 編輯,總共編輯了 4 次。

anyone
夸克星

文章 anyone » 週日 01 3月, 2009 11:15

可否加入:點樣用 GOTO mount ?

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週日 01 3月, 2009 16:07

anyone 寫:可否加入:點樣用 GOTO mount ?
No problem.

simonleung2000
主序星

文章 simonleung2000 » 週一 02 3月, 2009 11:50

我是隨手以自己係新丁的角度寫的, 唔知有冇重複?

1. 有甚麼基礎知識是必需知道?
2. 有冇快速入門的技巧 (用來向唔識睇星的朋友吹水用) 8) ?
3. 有課程可讀嗎?
4. 拍攝星空的技巧與金錢代價?
5. 哪兒可以買到天文相觀的東西(e.g. 有冇一個 list 列出全港九的店舖?)

....

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週一 02 3月, 2009 11:59

simonleung2000 寫:我是隨手以自己係新丁的角度寫的, 唔知有冇重複?

1. 有甚麼基礎知識是必需知道?
2. 有冇快速入門的技巧 (用來向唔識睇星的朋友吹水用) 8) ?
3. 有課程可讀嗎?
4. 拍攝星空的技巧與金錢代價?
5. 哪兒可以買到天文相觀的東西(e.g. 有冇一個 list 列出全港九的店舖?)

....
2. 基本上無
3. 對於一般市民而言, 基本上係無.
5. 日後會list出.

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週一 02 3月, 2009 12:11

simonleung2000 寫:3. 有課程可讀嗎?
....
Thanks for your ideas. Regarding courses, there are no formal courses but there are some talk series held in Hong Kong Space Museum that are particularly good for beginners. You can check for these activities and see if you are interested by browsing the Hong Kong Space Museum website.

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週一 02 3月, 2009 12:39

我向來討厭用口語, 這些問題還是用書面語寫吧.

入門篇
香港真的可以看到星星?
香港哪裡可以看到星星?
香港可以睇到看到什麼星星?
香港可以睇到多少星星?

哪些星星比較容易易看到?
哪些星座比較好辨認?
要用望遠鏡才看到星座嗎?
觀星有分季節嗎?
觀星需要什麼工具?
觀星時有禮儀嗎?

器材篇
香港哪裡可以買到望遠鏡?
新手應該買怎樣樣的望遠鏡?
買望遠鏡有要訣嗎?
有平價的望遠鏡嗎?
腳架有很多種,該如何選擇?
我的望遠鏡可以看到什麼東西?
我的望遠鏡看到的月球有多大? 如何計算放大倍數?
我的望遠鏡可以看到多遠的東西?
為什麼用望遠鏡看到的月球行星和網上的照片相去甚遠?
為什麼我的枝望遠鏡看到的東西都倒轉了?
什麼是GOTO望遠鏡?
GOTO望遠鏡是天文門外漢的救星?

觀測篇
為什麼月球附近會有一顆星?
如何分辨行星和恆星點?
什麼是深空天體?
香港可以看到哪些深空天體?
經常看到M42和M45之類M字開頭的東西, 它們是什麼東西?
NGC什麼東西?
除了M和NGC, 還有其他類似的東西嗎?
為何我看到的M42星雲和照片相去甚遠?
為何我看到的M42星雲沒有顏色? 我被騙了嗎?

雜項
香港有天文學會嗎?
可以不參加天文學嗎?
如不參加天文學會, 尚有其他途徑融入天文圈子嗎?
如何參與討論區的活動?

我見很多同好用C8望遠鏡。其實C8是什麼?可否影到好美的星雲星系相? (常見望遠鏡列表會介紹C8, 故暫且不提C8.)
玩具店賣的望遠鏡得唔得?話可放大5百幾倍喎 (實際上很少有玩具店賣望遠鏡)
目鏡咁多種設計和焦距,點選?邊D最好? (連買望遠鏡都有困難, 教新手玩目鏡好像有點..... 目鏡焦距倒是很實際的話題.)
最後由 alget 於 週一 02 3月, 2009 19:08 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週一 02 3月, 2009 13:20

alget 寫:玩具店賣的望遠鏡得唔得?話可放大5百幾倍喎 (實際上很少有玩具店賣望遠鏡)
目鏡咁多種設計和焦距,點選?邊D最好? (連買望遠鏡都有困難, 教新手玩目鏡好像有點..... 目鏡焦距倒是很實際的話題.)
The questions I've added were asked by a beginner a few weeks ago......

Toysrus, perhaps the biggest toy store chain in HK, sells telescopes.

When a beginner asks about eyepiece, he or she usually does not mean something very deep. He is not really interested in all the structures of different types of eyepieces (Or, plossl, nagler, etc). He just wants to know what focal lengths are best and what are the best ones to start with. May be a few words on this would be useful for beginners.

一棵草
主序星

文章 一棵草 » 週一 02 3月, 2009 18:55

個人認為可加上:

什麼是赤道儀?
那裡有平價赤道儀賣?
新手應該買那種赤道儀?

為什麼我的望遠鏡看到的東西都被彩色邊包圍?

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週一 02 3月, 2009 19:15

一棵草 寫:個人認為可加上:

什麼是赤道儀?
那裡有平價赤道儀賣?
新手應該買那種赤道儀?

為什麼我的望遠鏡看到的東西都被彩色邊包圍?
>什麼是赤道儀?

可以併到:
腳架有很多種,該如何選擇?

>裡有平價赤道儀出售?

我認為這個可以在介紹入門器材的專題文章介紹, 否則FAQ有太長的可能性.

>新手應該買種赤道儀?

用不用是很個人的事, 或許我們應該主力講解經緯儀和赤道儀的優缺點.

多謝閣下的寶貴意見.

頭像
NekoJJ
星際雲

文章 NekoJJ » 週二 03 3月, 2009 11:40

新手問題:

常在論壇中見到類似的數據, 請問如何閱讀?

Ephemeris of C/2007 N3 (Lulin) at 12 hrs UTC (J2000)
T 2009 Jan 10.6413 TT
q 1.212289 Peri. 136.8614
z 0.000011 Node 338.5353
e 0.999987 Incl. 178.3730
Ref: MPC 62581
y m d h m s o ' " delta RSun Elong Phase Mag "/min PA
2008 Dec 20 16 5 2.8 -19 54 12 2.067 1.256 25.8 19.9 9.1 0.20 279.6
2008 Dec 21 16 4 41.8 -19 53 21 2.048 1.252 26.9 20.8 9.0 0.21 279.8
2008 Dec 22 16 4 19.9 -19 52 28 2.029 1.248 28.0 21.7 9.0 0.22 279.9

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週二 03 3月, 2009 12:03

1. 什麽時分可觀星?
2. 觀不同天體最佳日子?
3. 如何能知道當晚能觀到什麽天體?
4. 什麼是星野,星河,四季南北星座,深空,八大行星,衛星
5. 如何對極軸?對極軸重要性?
6.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週四 05 3月, 2009 17:37

我應如何清潔望遠鏡鏡片?
我應如何存放我的器材?

頭像
David
中子星
聯繫:

文章 David » 週五 06 3月, 2009 19:32

可否用望遠鏡看到星的顏色? (雙星觀察介紹)

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週六 07 3月, 2009 21:18

David 寫:可否用望遠鏡看到星的顏色? (雙星觀察介紹)
不如整個"觀星有什麼可看?"

先答觀星有什麼可看, 提到觀測月球和行星, DSO, 雙星等字眼.

點解要談觀星有什麼可看呢?

因為有好多人都以為觀星就係望住粒星, 唔知道可是睇月球, 行星, DSO, 雙星. 我都遇到唔少同好, 以為自己枝鏡只可以睇月球同行星......

或者應該加多條問題, 除了觀星和攝影, 業餘天文還可以做什麼?

"筆者接觸過的觀測不少,FM流星觀測、流星塵收集都是二十幾年前做過的,因為僅止於做過,所以筆者在這些領域都是外行。天文的領域很寬廣,所以實際上沒什麼人很懂天文的,能在一、兩個特定領域專精就不錯了,找個喜歡的領域深耕研究,會很有趣的,天文觀測未必都靠望遠鏡,有時是用顯微鏡。當然能靠FM流星觀測預測地震,這就是跨領域的探索,要有很好的數學及統計學基礎,才足以立論,不能只是靠聽說的來說說而已。"

http://mypaper.pchome.com.tw/news/8cm/3 ... 217112610/

總覺得業餘天文俾人的印象不是觀星就是天文攝影, 頂多計埋diy, 可以做的唔多.[/b]

回覆文章

回到「FAQ 天文 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 28 位訪客