請問如何入門

常見天文問題
simonleung2000
主序星

請問如何入門

文章 simonleung2000 » 週一 02 3月, 2009 11:17

我興趣, 露營時鐘意睇星, 但睇唔明

我連如何辨別北斗星不能

但夏夜行山時, 總發覺一組一組的星群似曾見過, 卻不知叫甚麼星座

我的天文知識只係零

請問有甚麼書本或方法可以入門?

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 02 3月, 2009 11:23

新手當然是先學認星座啦~
可以參考此篇文章:
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=11355

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週一 02 3月, 2009 11:24

買份旋轉星圖邊學邊用.

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 02 3月, 2009 11:25

simonleung2000,

歡迎~ 歡迎~ [Hi]
如果你經常會露營, 行夜山睇到星, 可以先買一份星圖認下星座. 

另外,我地宜家都正構思緊一些給新手入門的 FAQ.
也歡迎你以新手的角度給我們一點意見的.
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=14377

主序星

文章 simonleung2000 » 週一 02 3月, 2009 11:40

多謝各位, 希望大家畀多點意見我

我目標不高, 只希望能有基本的觀星知識,
另外, 對一般的天文、風雨變化有基本常識便可
這能對我行山、露營有幫助

我半年前買了一本前天文台長寫的 "香港的天氣"
談及一些香港天文常識, 我一半半睇得明, 但不能記入腦, 可能年紀大的緣故....... ??

而我的最終目標, 是能拍攝到美麗的星空

我現在的能力好低好低, 只能拍攝到月亮而已

圖檔

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週一 02 3月, 2009 11:52

"我半年前買了一本前天文台長寫的 "香港的天氣"
談及一些香港天文常識, 我一半半睇得明, 但不能記入腦, 可能年紀大的緣故....... ?? "

香港天文台的工作, 實際上和天文沒有太大關係. 他們實際上是氣象台, 就是從事大氣層內的研究. (雲)

我們這些觀星者所說的天文, 往往都涉及大氣層外的東西. (星)

只能怪當年有人把錯誤地把氣象台翻譯為天文台, 導致香港市民經常把天文和氣象混為一談. (所以有必要把這個列為FAQ.)

要是你真的想學觀星, 你可以參考台灣書<<第一次觀星就上手>>, 仲有可以上呢個forum.

主序星

文章 simonleung2000 » 週一 02 3月, 2009 12:07

alget 寫:"我半年前買了一本前天文台長寫的 "香港的天氣"
我們這些觀星者所說的天文, 往往都涉及大氣層外的東西. (星)

只能怪當年有人把錯誤地把氣象台翻譯為天文台, 導致香港市民經常把天文和氣象混為一談. (所以有必要把這個列為FAQ.)

要是你真的想學觀星, 你可以參考台灣書<<第一次觀星就上手>>, 仲有可以上呢個forum.
多謝指教兩者的分別

對我這個新手而言, 我兩者都有興趣,
因為我行山想睇氣象變化, 有多次在山上觀賞暴雨的感覺很好,
或欣賞在天空不同的雲層變化

在天朗氣清能見到高時, 又想睇星認星, 多次行夜山, 望見星空, 有些星群組合是見過的, 但叫不出名字, 想學

另外, 係未呢本書?
http://www.hkbookcity.com/showbook2.php?serial_no=67078

頭像
Gally
中子星

文章 Gally » 週一 02 3月, 2009 12:19

不過對天文觀察來說, 了解天氣對天文有一定幫助, 這樣可以增加去觀星的成功率, 所以氣象同天文都唔可以話完全冇關係. 好似有高壓脊就好天咁, 都係條像同天文的關係 :)

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週一 02 3月, 2009 12:42

即使不會氣象的人, 都知道陰天看不到星星吧.

頭像
Gally
中子星

文章 Gally » 週一 02 3月, 2009 20:00

但有時黃昏見到好好天冇咩雲, 不過一到10幾11點就起晒雲, 如果識有關的氣候知識可以早一點知道晚上可以好天定暗天, 對觀星成功比率有一定幫助
p.s. 以上只係我個人的想法, 如有錯誤請多多包容

頭像
alget
夸克星
聯繫:

文章 alget » 週一 02 3月, 2009 20:11

出門之前睇下有無雲, 或者睇下有無同好吹雞, 可能更快更實際.

主序星

文章 simonleung2000 » 週一 02 3月, 2009 20:32

無論如何,

氣象與星空, 我都喜歡

還有星空的攝影
千變萬花的大氣現象,

兩者雖不同, 我都有興趣

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週一 02 3月, 2009 20:40

Welcome welcome.

Once you enjoy the nature and you will centrianly get addict in many years to come. [害羞扭扭] [萬年奸臣]

nessayuen
星際雲

文章 nessayuen » 週一 02 3月, 2009 21:27

我都是新手啊.
我拎住星圖搵星星.
上年既summer holiday 甘岩去東坪
露營,就拎埋星圖去,
真系好難搵星呀,搞左成個鐘先可以確的到佢系飛馬座= =

頭像
xiaoer
白矮星

文章 xiaoer » 週一 02 3月, 2009 23:24

nessayuen 寫:我都是新手啊.
我拎住星圖搵星星.
上年既summer holiday 甘岩去東坪
露營,就拎埋星圖去,
真系好難搵星呀,搞左成個鐘先可以確的到佢系飛馬座= =
我認星座都唔叻,不過用星圖呢,我覺得最方便都係旋轉星圖,同埋最緊要係認到方向,唔熟o既地方要用指南針搵搵方向先,將個星圖對好日期時間同方向,記得星圖的方向係反轉的(即係星圖係面向下來看的)。跟住我通常會從最光o個d星開始搵起(留意有機會係行星,唔對路o既就唔好理先),星圖通常有埋星等,對返咁上下方向最光o個粒,跟住搵佢附近d friend(例如沿著星座的連線),慢慢組成星座,睇定左,再慢慢伸延到附近的星座,一個個咁認出去。注意星圖係平面,同就咁望上天係有d扭曲左o既。

回覆文章

回到「FAQ 天文 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 20 位訪客