台灣合歡山的星空 =)

行星、深空天體、星野攝影等
cyf
主序星

文章 cyf » 週日 14 6月, 2009 19:14

to eddiextcteam:
多謝你個comment r
其實我影星都係用auto white balance.

cyf
主序星

文章 cyf » 週日 14 6月, 2009 19:15

to BossKwan:
銀河果d相全部都有追蹤, 大約2至5分鐘左右

大黃傻貓GARFIELD
中子星

Re: 台灣合歡山的星空 =)

文章 大黃傻貓GARFIELD » 週日 14 6月, 2009 22:53

cyf 寫:小弟5月21-23日跟數位朋友到台灣合歡山睇星

住了三晚合歡山,三晚都好天,真係好好彩

肉眼清楚見到整條銀河和整個小熊座

用相機曝光一分鐘照片底色也是很黑,固定攝影也能影到好多星

個人覺得蒲台島南邊星空跟合歡山南邊差不多Level,不過其他方向就絕對是合歡山優勝

用了barn door手動追星

其中一張 =)

Canon 450D 18mm f/3.5 308秒 ISO1600
好美.... 我一定要去﹗﹗﹗

anyone
夸克星

文章 anyone » 週日 14 6月, 2009 23:26

Dear cyf ,

可否較詳細講講如何去合歡山? 交通便利嗎? 住宿情況如何 ? :) thanks!

cyf
主序星

文章 cyf » 週日 14 6月, 2009 23:49

yes, 果度雖然好凍, 夜晚只有6度, 不過真係好值得一去

日景一樣不比夜晚遜色

cyf
主序星

文章 cyf » 週一 15 6月, 2009 00:07

Dear anyone,
當然可以啦

交通方面, 我是跟3位朋友一起book 的士上山

我們包左架的士8個鐘, 由台中出發. 沿途在埔里和清境兩個地方停下來遊覽和拍照

去完清境便直接坐的士上合歡山的合歡山莊

價錢方面,事前係香港用Email跟司機協議了, 每人HKD 180.

個人覺得呢個價錢好抵, 由台中上合歡山的路程實在不短, 而且沿途又可以停車拍照,司機服務態度非常之好,司機也是別人介紹給我們的

我們住了滑雪山莊三晚,每人每晚大約港紙百幾蚊到,包早餐和晚餐

另外合歡山莊和滑雪山莊位置都好近,都是同一機構負責並且是台灣海拔第二和第三高的旅舍.

山莊居住環境尚可,晚餐非常美味,飯送任添,值得一讚

夜晚,只要我們一步出山莊就能清楚見到整條銀河和星空

如果行遠些避燈,星空會更為壯觀

另外,我們在山莊內能夠直接望到日出,山莊景觀實在冇得彈,雲海就在窗外

走的時候,我們坐客運走,到太魯閣去 =)

ps: 我們聽聞台灣政府打算起吊車發展合歡山做旅遊區,所以大家都要係發展前快些去欣賞這個星空啦...

BossKwan
中子星

文章 BossKwan » 週一 15 6月, 2009 01:20

Dear cyf,

450D有冇改機?
銀河的相是單張抑或多張合成?

頭像
opa
夸克星

文章 opa » 週一 15 6月, 2009 01:29

BossKwan 寫:Dear cyf,

450D有冇改機?
銀河的相是單張抑或多張合成?
我相信一定未改..改左機影銀河中心果幾個 object 會好出色..

anyone
夸克星

文章 anyone » 週一 15 6月, 2009 12:46

Dear cyf ,

thanks a lot !
非常之詳細,現在我已掌握路程嘅概念,謝謝! :)
聽到口水都流埋,度一度下半年出擊先! :D

kingkong仔
星際雲

文章 kingkong仔 » 週一 15 6月, 2009 13:50

anyone 寫:Dear cyf ,

thanks a lot !
非常之詳細,現在我已掌握路程嘅概念,謝謝! :)
聽到口水都流埋,度一度下半年出擊先! :D
冬天去的話有機會看到雪 :)
如果有車的話會更佳, 去武嶺/鳶峰/石門山登山口更方便

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週五 16 10月, 2009 15:13

cyf 寫:去完清境便直接坐的士上合歡山的合歡山莊

價錢方面,事前係香港用Email跟司機協議了, 每人HKD 180. ....................
我們住了滑雪山莊三晚,每人每晚大約港紙百幾蚊到,包早餐和晚餐

另外合歡山莊和滑雪山莊位置都好近,都是同一機構負責並且是台灣海拔第二和第三高的旅舍.

山莊居住環境尚可,晚餐非常美味,飯送任添,值得一讚

夜晚,只要我們一步出山莊就能清楚見到整條銀河和星空

如果行遠些避燈,星空會更為壯觀

另外,我們在山莊內能夠直接望到日出,山莊景觀實在冇得彈,雲海就在窗外......................
可否提供滑雪山莊和合歡山莊的日間及晚上的風景照片作參考嗎?

訂滑雪山莊的房間要用這條link http://tsfs.forest.gov.tw/member/index.asp ;
那麼要訂合歡山莊的房間是否都是用同一條link的呢?

頭像
昇仔
夸克星

Re: 台灣合歡山的星空 =)

文章 昇仔 » 週五 16 10月, 2009 16:00

cyf 寫:
個人覺得蒲台島南邊星空跟合歡山南邊差不多Level,不過其他方向就絕對是合歡山優勝

用了barn door手動追星
Nice shot!! [Good Job] [Good Job] [Good Job]

barn door mount 你自己整?可唔可以睇下個樣?
蒲台島南邊真係咁好?? :D :D :D

cyf
主序星

文章 cyf » 週二 20 10月, 2009 20:14

我上年去蒲台島的時候能見度是50公里, 肉眼睇的南邊銀河跟合歡山並不是有太大分別, 但overall來說合歡山光害少很多了

係合歡山至少可以用肉眼見到小熊座...我係香港都未曾試過看到整個小熊座

未去過合歡山, 都唔知原來北斗七星的範圍係唔止七粒星, 還有好多暗星...

有機會真係要出去外面的世界睇下星!

當時多得一位天文高手指點先有barn door用乍
附加檔案

頭像
SiuSiu
中子星
聯繫:

文章 SiuSiu » 週二 20 10月, 2009 21:37

個barn door mount睇已經好輕啊!

頭像
PeterPeter
夸克星

文章 PeterPeter » 週三 21 10月, 2009 20:37

cyf, 多謝你提供的資料.

你用到的簡便赤道儀,性價比極高喔 [Good Job]

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客