六月五日的北潭涌

回覆文章
頭像
bingsze
夸克星

六月五日的北潭涌

文章 bingsze » 週一 08 6月, 2009 11:48

六月五日,一行十一人和八架車在北潭涌聚集,

當中有鏡神、阿華和豆貓、林生和林太、subaru、lewis、willis、阿ken、琪琪姐和小弟等等等等在北潭涌試鏡,

我就試左支折射鏡,也決定買支 porta來玩下,

因為真的很方便! :D

先上傳相片,睇左先講!
附加檔案

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週一 08 6月, 2009 11:50

還有
附加檔案

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週一 08 6月, 2009 11:52

精彩! :P

頭像
shan
白矮星

文章 shan » 週一 08 6月, 2009 11:55

funoooo 寫:精彩! :P
真開心, 果日Anyone都叫我出黎, 不過太累所以冇到, 又錯失一次睇大鏡既機會喇. :( :( :(

頭像
elton
中子星

文章 elton » 週一 08 6月, 2009 12:12

I missed the chance to look through this giant in PTC! Any 試鏡 report regarding the giant dob? Thanks.

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 08 6月, 2009 13:05

原來當晚有三個紅衫人呢!

頭像
Steve
中子星
聯繫:

文章 Steve » 週一 08 6月, 2009 13:33

好有趣, 成張燙畫咁 [Good Job]

頭像
bingsze
夸克星

文章 bingsze » 週一 08 6月, 2009 13:36

下次如果甚麼活動要件團衫,呢個做背面是一個不錯的選擇!

前面可以是太陽 :D

頭像
shan
白矮星

文章 shan » 週一 08 6月, 2009 13:55

bingsze 寫:下次如果甚麼活動要件團衫,呢個做背面是一個不錯的選擇!

前面可以是太陽 :D
聽見你話前面係太陽, 忽有奇想, 如果用我地d鏡, 唔加濾鏡, 要幾耐先會燒著d衫, 唔同口徑/telescope system又有冇分別呢? (Warning: 科學實驗, 唔好隨便亂試)

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 08 6月, 2009 15:30

影響 "幾耐燒著" 的條件太多, 無法給出一個唯一肯定的答案呢...
不過, 若要知道投影處的陽光密度, 則可以由有效焦比得到 [好心情]

頭像
SiuSiu
中子星
聯繫:

文章 SiuSiu » 週一 08 6月, 2009 17:01

x2 冇得睇 [無力感]
shan 寫:
真開心, 果日Anyone都叫我出黎, 不過太累所以冇到, 又錯失一次睇大鏡既機會喇. :( :( :(

syyuen168
夸克星

文章 syyuen168 » 週一 08 6月, 2009 17:42

Missed the chance. If Ah Wah bring the scope to the tour in July, we then have the chance to see its power on the top of the mountain. :mrgreen: :mrgreen:

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 08 6月, 2009 17:49

支鏡的大大主人係豆貓~

日全食當然係要影相啦! 所以應該會帶折射鏡去影, 大DOB就有心無力喇~

頭像
xiaoer
白矮星

文章 xiaoer » 週一 08 6月, 2009 18:25

5/6本來都想過黎,但係實在係太頭痛,加上第二朝約了david曬太陽,所以都係早d訓,痛失良機呀~~
hehe, 不過好天氣會陸續有來的!

OT...
今年仲未開始plan 日全食的拍攝,但係計計下原來得返一個月多d咋~

回覆文章

回到「天文活動消息 Astro Activity News」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 30 位訪客