天文望遠鏡製作 2009 (實習堂 - 第四課) 16 June 2009

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
頭像
layanata
夸克星
聯繫:

天文望遠鏡製作 2009 (實習堂 - 第四課) 16 June 2009

文章 layanata » 週日 14 6月, 2009 22:26

Hello! 今日我終於又回來磨鏡班喔! 今日很多同學仔都開始了320號沙, 進
度算是不錯啦, 下堂應該會有同學仔倒模了. 其他的同學仔都加油啊!

今天觀察發現, 還有很多同學仔都未掌握到沙水的份量(因為不同號沙的份
量都不同), 其實最緊要的, 沙水比例是芝麻糊, 份量要全塊深黑色. 要記得啊!

另外如果發現不斷有新的沙眼出現, 一定是不夠乾淨. 如何乾淨, 上課說了
很多次, 在此不打了. 如何分辨新沙眼, 我個人做法是用塗改液圈著主鏡最
大的數粒沙眼, 磨幾次後, 再檢查, 舊沙眼有沒有消失, 同時有沒有新沙眼
出現.

以下連結前半段是我磨九吋鏡時的過程, 需然尺寸不同, 但應該可以比到一些技巧給同學仔的.
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=10429

不說太多啦, 看相啦!
最後由 layanata 於 週日 14 6月, 2009 23:05 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週日 14 6月, 2009 22:40

...
附加檔案
最後由 layanata 於 週五 19 6月, 2009 00:54 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週日 14 6月, 2009 22:42

...
附加檔案
最上鏡都係你啦

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週日 14 6月, 2009 22:43

...
附加檔案
最後由 layanata 於 週五 19 6月, 2009 00:53 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週日 14 6月, 2009 22:44

...
附加檔案
美女廚房??

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週日 14 6月, 2009 22:47

...
附加檔案
唔洗用咁靚既手指甲磨鏡呀?
你都係想我影你啫!
不願出鏡的

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週日 14 6月, 2009 22:49

...
附加檔案
冇人理的一塊玻璃. 真係冇人信會跌落地...
你兩個好努力做緊咩呢??
正確姿勢

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週日 14 6月, 2009 22:53

...
附加檔案
lunch 變身成 Man in black...
你有冇邊堂係平平安安的?? 我都唔講你係邊個啦......

頭像
琪琪
白矮星

文章 琪琪 » 週日 14 6月, 2009 22:53

7890個張好似'方太教你今日食咩送'

頭像
SiuSiu
中子星
聯繫:

Re: 天文望遠鏡製作 2009 (實習堂 - 第四課) 16 June 2009

文章 SiuSiu » 週日 14 6月, 2009 22:56

倒模啊!我來了!下堂見! :D
layanata 寫:Hello! 今日我終於又回來磨鏡班喔! 今日很多同學仔都開始了320號沙, 進
度算是不錯啦, 下堂應該會有同學仔倒模了. 其他的同學仔都加油啊!

今天觀察發現, 還有很多同學仔都未掌握到沙水的份量(因為不同號沙的份
量都不同), 其實最緊要的, 沙水比例是芝麻糊, 份量要全塊深黑色. 要記得啊!

另外如果發現不斷有新的沙眼出現, 一定是不夠乾淨. 如何乾淨, 上課說了
很多次, 在此不打了. 如何分辨新沙眼, 我個人做法是用塗改液圈著主鏡最
大的數粒沙眼, 磨幾次後, 再檢查, 舊沙眼有沒有消失, 同時有沒有新沙眼
出現.

不說太多啦, 看相啦!

頭像
琪琪
白矮星

文章 琪琪 » 週日 14 6月, 2009 22:59

omg, siusiu+藍兄.
我死緊 [冷汗直流]

頭像
SiuSiu
中子星
聯繫:

文章 SiuSiu » 週日 14 6月, 2009 23:00

我諗呢d就係叫做 "鑊鑊新鮮鑊鑊甘" :lol:
圖檔

頭像
琪琪
白矮星

文章 琪琪 » 週日 14 6月, 2009 23:02

藍c兄, 好似今日有位同學都做左d野比人笑ga wor....你點解唔post出黎....
成日捉我d小動作....大細超 [我不依]

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週日 14 6月, 2009 23:06

以下連結前半段是我磨九吋鏡時的過程, 需然尺寸不同, 但應該可以比到一些技巧給同學仔的.
http://www.hkastroforum.net/viewtopic.php?t=10429

頭像
funoooo
夸克星
聯繫:

文章 funoooo » 週日 14 6月, 2009 23:15

琪琪 寫:藍c兄, 好似今日有位同學都做左d野比人笑ga wor....你點解唔post出黎....
成日捉我d小動作....大細超 [我不依]
沒有辦法啦! 鬼叫你出名咩! 琪姐.............講錯. 琪妹先真. [萬年奸臣]

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 21 位訪客