天文望遠鏡製作 2009 (理論課 - 第六課) 18 June 2009

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
回覆文章
頭像
layanata
夸克星
聯繫:

天文望遠鏡製作 2009 (理論課 - 第六課) 18 June 2009

文章 layanata » 週五 19 6月, 2009 00:12

因為課程特別調動, 蔡sir提早了一課為大家講解機械配件. 今天講到的配
件, 大家要記得喔, 因為七月份裝鏡的時候, 大家都要親手做好鏡筒, 完成
鏡筒後, 也要考慮如何放置望遠鏡. 而且今日的內容, 無論日後會不會DIY
也好, 對日後購買儀器時都有很大幫助.
附加檔案
最後由 layanata 於 週五 19 6月, 2009 00:15 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週五 19 6月, 2009 00:13

...
附加檔案
呢位舊同學, 你做緊咩呢?

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週五 19 6月, 2009 00:47

蝕卓左添~~~ 下次我一定帶相機影返你夠本然後post出黎.... 嘿嘿.....

頭像
琪琪
白矮星

文章 琪琪 » 週五 19 6月, 2009 09:22

我想睇wong sir ...x覺個張 [鬼點子]

頭像
jj12667
中子星

文章 jj12667 » 週五 19 6月, 2009 09:46

個肥仔哥哥嗰張都唔錯啦

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週五 19 6月, 2009 17:47

琪琪 寫:我想睇wong sir ...x覺個張 [鬼點子]

丫! 你訓覺O個D就叫我唔好POST, 黃SIR你就想睇...

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 21 位訪客