磨鏡班 - 鏡鏡扮靚靚 (上色,鏡托,手抽)

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
回覆文章
頭像
layanata
夸克星
聯繫:

磨鏡班 - 鏡鏡扮靚靚 (上色,鏡托,手抽)

文章 layanata » 週一 12 7月, 2004 01:00

好多同學仔想為自己支心愛嘅鏡油上顏色, 可以提供兩種方法

1. 油油漆: 記住最好用幼沙紙磨磨個鏡筒, 令佢平滑d, 唔係就會有好多瘡瘡同疤痕.

2. 貼膠貼: 唔好就咁癡, 要加d"簡"水落去有膠水那邊的膠貼, 令佢唔會立即"癡"實, 可以慢慢整返d泡泡出黎.

------------------------------------------------------------------------------

望遠鏡連接相機用三腳架. (下面有相)

http://www.hkastroforum.net/wonglung/at ... making.htm
(Click "自製鏡托")

怎樣攪螺絲牙---screw thread
http://www.hkastroforum.net/bbs/viewtopic.php?t=415

-------------------------------------------------------------------------

手抽...
一般門柄, 可以到傢俬舖買到.

------------------------------------------------------------------------
附加檔案
註: 膠貼可在一般書局買到
lalalala的
lalalala的自製鏡托
最後由 layanata 於 週一 19 7月, 2004 18:48 編輯,總共編輯了 3 次。

頭像
Zephix
紅巨星

文章 Zephix » 週一 12 7月, 2004 01:03

太遲喇....我已經貼左...仲好多氣泡~~~
只係我揀既木紋本身有少少花紋, 我用美容"吉"暗瘡用既針~
一針一個氣泡~~~推兩下之後仲唔多覺~~~
就算有少少摺~~都只係木紋呢~

Martin馬田
紅巨星

文章 Martin馬田 » 週一 12 7月, 2004 01:04

我果枝橙色成身都係疤痕...

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 12 7月, 2004 01:24

Zephix 寫:太遲喇....我已經貼左...仲好多氣泡~~~
只係我揀既木紋本身有少少花紋, 我用美容"吉"暗瘡用既針~
一針一個氣泡~~~推兩下之後仲唔多覺~~~
就算有少少摺~~都只係木紋呢~
咦呀. 你應該上下來問下嘛.
越濕多鹼水越好. 多0的時間比你對位同推走0的泡.

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 12 7月, 2004 01:25

Martin馬田 寫:我果枝橙色成身都係疤痕...
你果支... 如果要執靚佢. 要先用砂紙磨滑支鏡筒面先.

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週一 12 7月, 2004 01:29

豆豸苗 寫: 越濕多鹼水越好. 多0的時間比你對位同推走0的泡.
我覺得薄d好似好d, 因為第一次用多鹼水, 貼左之後好好, 但係乾左會出現好多泡泡.
試過薄薄一層, 快乾, 所以小心d貼, 乾左冇泡泡...

唔知係咪第一次真落得太多太多水...

頭像
Zephix
紅巨星

文章 Zephix » 週一 12 7月, 2004 01:32

其實我貼既方法基本冇泡....只係做既時候唔小心整左d砂....
(留意!! 係砂, 一粒粒o個d)
所以翻貼左一次.......

(我係張成張膠紙, 撕左保護膜再平放地下
將個筒打橫好有信心咁放上去, 用個筒"碌"去貼~~~一定平均~~)

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 12 7月, 2004 01:35

layanata 寫:
豆豸苗 寫: 越濕多鹼水越好. 多0的時間比你對位同推走0的泡.
我覺得薄d好似好d, 因為第一次用多鹼水, 貼左之後好好, 但係乾左會出現好多泡泡.
試過薄薄一層, 快乾, 所以小心d貼, 乾左冇泡泡...

唔知係咪第一次真落得太多太多水...
其實好似就咁用水都得, 不過我未試過. 或者淡0的0既鹼水會少0的泡?
我估成支鏡浸落浴缸度都應該 ok. :?

頭像
01307699d
紅巨星

文章 01307699d » 週一 12 7月, 2004 01:37

但加水會唔會令佢唔黏呀???

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 12 7月, 2004 01:38

唔會. 只會暫時唔貼(就係要咁0黎就位). 乾左就貼0架喇.

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 20 位訪客