磨鏡班自製鏡 - 首張月拼圖

行星、深空天體、星野攝影等
頭像
natameow
紅巨星

磨鏡班自製鏡 - 首張月拼圖

文章 natameow » 週二 30 1月, 2007 23:27

月齡十二拼圖,自半年前的首次影月後再接再厲 :D

砌圖樂趣多,拼完笑呵呵 :D

Photographic details:
20:00(HKT)
30 January 2007
Hong Kong
homemade 120mm Newtonian
Astro LN mount
ToUcom pro
mosaic 6 x 100 frames
附加檔案

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週三 31 1月, 2007 00:41

:shock: 好正呀~ 加油努力, 繼續出多d靚相!
另外想請教你一下, 你係用乜野software/方法拼既呢? 一個缺口都找唔到, 佩服佩服!

頭像
natameow
紅巨星

文章 natameow » 週三 31 1月, 2007 01:04

Nosneb 寫::shock: 好正呀~ 加油努力, 繼續出多d靚相!
另外想請教你一下, 你係用乜野software/方法拼既呢? 一個缺口都找唔到, 佩服佩服!
我是很難才可以影到相的… :(

我用Photoshop CS2拼,每次拼完用eraser tool soft round擦一擦接口。

不是沒有缺口啊,這張相有不是很滿意的地方,不過拼圖真的幾好玩 :D

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週三 31 1月, 2007 02:22

natameow 的望遠鏡很吸引, 引來一些市民觀看呢.

第一次拍攝, 效果算是很好了.

天文攝影界又多了一位新人啊! :D

nosneb 哥, 你有對手了... :wink:

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週三 31 1月, 2007 09:27

哈哈, 我支自製鏡都有影過月亮架!
而家又從床下底抄返出來, 同你比試一下! :lol: :lol: :lol:
附加檔案

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週三 31 1月, 2007 09:42

Wah!! 寫:哈哈, 我支自製鏡都有影過月亮架!
而家又從床下底抄返出來, 同你比試一下! :lol: :lol: :lol:
看來月齡同natameow的那幅差不多, 其實你係咪由月齡一至廿八都各有一幅珍藏呢? :wink:

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 31 1月, 2007 09:54

我枝自製鏡在生時,世上還未有webcam這產品,佢真係生不逢時。

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週三 31 1月, 2007 09:59

layanata 寫:natameow 的望遠鏡很吸引, 引來一些市民觀看呢.

第一次拍攝, 效果算是很好了.

天文攝影界又多了一位新人啊! :D

nosneb 哥, 你有對手了... :wink:
嘩~~ 唔敢當呀~~ 你地得閒就要過多幾招比我就真喇! :lol:

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週三 31 1月, 2007 14:04

幫 natameow 補返少少背境資料吧,

因為拍攝地點在"半市區"的馬路旁, 周圍都是大廈,
加上月亮只離地四五十度左右, seeing 好大影響, 就算這樣低陪都比較差,

而因為周圍都是大廈, 好彩我在大廈與大廈之間(約兩三度), 找到北極星, 對到極,
其他, 我只說了方法, 和抱著手提電腦, 所有拍攝和處理, 都是natameow一手包辦.

喂, Nosneb 哥, 我教你既野仲多wo, 多d practice 下啦, 你地下次一齊在同一地點,
影下月亮, 研究研究就好好多架啦.
最後由 layanata 於 週三 31 1月, 2007 14:26 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週三 31 1月, 2007 14:11

乜.........你地2個出去晒月光,都帶咁多野出去? :lol: :lol:

頭像
natameow
紅巨星

文章 natameow » 週三 31 1月, 2007 14:37

Wah!! 寫:哈哈, 我支自製鏡都有影過月亮架!
小妹豈敢與華哥比試 :shock:

現在的攝影…只是很初步的階段 :oops:

頭像
natameow
紅巨星

文章 natameow » 週三 31 1月, 2007 14:43

layanata 寫:...喂, Nosneb 哥, 我教你既野仲多wo, 多d practice 下啦, 你地下次一齊在同一地點,
係呀係呀,我地一齊去影吧 :D

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週三 31 1月, 2007 14:56

XR250 寫:乜.........你地2個出去晒月光,都帶咁多野出去? :lol: :lol:
其實都好少, 我只係帶左部 notebook, 帶左subaru個 LN mount 配支相機三腳架, 加上 natameow支鏡就可以了

Chanlunlun
夸克星

文章 Chanlunlun » 週三 31 1月, 2007 15:28

XR250 寫:我枝自製鏡在生時,世上還未有webcam這產品,佢真係生不逢時。
Dear Mr. 250,

Telescope won't age. You can try the webcam anytime you want.

Best regards
Chan Yuk Lun

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週三 31 1月, 2007 16:12

natameow 寫:
layanata 寫:...喂, Nosneb 哥, 我教你既野仲多wo, 多d practice 下啦, 你地下次一齊在同一地點,
係呀係呀,我地一齊去影吧 :D
咦~ 呢個提議好似好好玩喎, 不如就呢個星期五晚去船灣淡水湖影下滿月丫!

回覆文章

回到「天文攝影 Astrophotography」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 37 位訪客