天文望遠鏡製作 2007 (第三課-實習課1) 20 May 2007

自製天文望遠鏡 牛頓望遠鏡 杜蘇式 卡式 設計和磨鏡方法<br>
佛科試鏡法 佛科刀片儀 光柵試鏡法 光柵片
頭像
layanata
夸克星
聯繫:

天文望遠鏡製作 2007 (第三課-實習課1) 20 May 2007

文章 layanata » 週日 20 5月, 2007 20:12

今日係實習課第一課啊!
附加檔案
最後由 layanata 於 週一 28 5月, 2007 19:55 編輯,總共編輯了 1 次。

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週日 20 5月, 2007 20:16

...
附加檔案

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週日 20 5月, 2007 20:19

...
附加檔案

頭像
natameow
紅巨星

文章 natameow » 週日 20 5月, 2007 20:40

仲有呢張 :D 磨鏡的藝術
附加檔案

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週日 20 5月, 2007 22:21

各位同學仔, 記得小心保管玻璃啊, 不要把玻璃碰撞, 最好分開包好. 下堂記得帶牙刷, 下堂應該有同學仔轉沙, 要十萬個乾淨!

頭像
XR250
夸克星

文章 XR250 » 週日 20 5月, 2007 23:23

見到有個熟識的面孔,又多個網友參加磨鏡班。:)

comp_soc
星際雲

文章 comp_soc » 週一 21 5月, 2007 00:01

我今日磨左成日, 只係磨左 0.8 -0.9mm, 磨得好慢呀, 覺得真係唔易磨呀! 臨走先剛剛轉用正心手法磨......希望之後果幾堂可以磨得晒啦.
不過真係多謝阿Sir 同所有助教呀...因為我係一個"問題"兒童~~~

頭像
natameow
紅巨星

文章 natameow » 週一 21 5月, 2007 00:26

comp_soc 寫:我今日磨左成日, 只係磨左 0.8 -0.9mm, 磨得好慢呀, 覺得真係唔易磨呀! 臨走先剛剛轉用正心手法磨......希望之後果幾堂可以磨得晒啦.
不過真係多謝阿Sir 同所有助教呀...因為我係一個"問題"兒童~~~
嘻,未知道你是哪位同學? :D (剛轉正心,莫非你是8號? :roll: )

80號砂磨到0.9mm應該ok(當然詳情可以再問問 :oops: ),有冇睇白板個表同聽Wongsir既話啊 :D 磨得太快的話,要小心被污染。

我初初磨時都好驚磨得唔岩,但經過Wongsir同各助教既指導之下,慢慢就會上手。今日聽到大家磨鏡既聲音都覺得好興奮呀 :D

努力呀!有問題就問大家啦 :D

comp_soc
星際雲

文章 comp_soc » 週一 21 5月, 2007 01:15

natameow 寫:
comp_soc 寫:我今日磨左成日, 只係磨左 0.8 -0.9mm, 磨得好慢呀, 覺得真係唔易磨呀! 臨走先剛剛轉用正心手法磨......希望之後果幾堂可以磨得晒啦.
嘻,未知道你是哪位同學? :D (剛轉正心,莫非你是8號? :roll: )

80號砂磨到0.9mm應該ok(當然詳情可以再問問 :oops: ),有冇睇白板個表同聽Wongsir既話啊 :D 磨得太快的話,要小心被污染。

我初初磨時都好驚磨得唔岩,但經過Wongsir同各助教既指導之下,慢慢就會上手。今日聽到大家磨鏡既聲音都覺得好興奮呀 :D

努力呀!有問題就問大家啦 :D

你好勁呀!!!咁都比你估到 ~~~

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週一 21 5月, 2007 01:27

同學仔對幾多水還未很了解, 就等我解釋一下啦!
附加檔案
適量水份時, 就成了芝麻糊, 這才好吃啊!
多水時, 會有很多水積聚, 變就很稀的芝麻糊, 你不會要吧...
唔夠水時, 明顯還有幾多乾砂

頭像
layanata
夸克星
聯繫:

文章 layanata » 週一 21 5月, 2007 01:30

還有砂的份量.
附加檔案
過多砂會流出, 十分浪費.
磨鏡時邊緣不會有砂流出浪費.
充夠砂時, 砂會遍佈整個鏡面. (還要驅走氣泡)

頭像
natameow
紅巨星

文章 natameow » 週一 21 5月, 2007 01:34

人參芝麻糊? :roll:

頭像
Nosneb
夸克星

文章 Nosneb » 週一 21 5月, 2007 01:40

layanata 寫:還有砂的份量.
.....適量水份時, 就成了芝麻糊, 這才好吃啊!
請layanata先吃吧! :lol:

頭像
Wah!!
夸克星
聯繫:

文章 Wah!! » 週一 21 5月, 2007 01:51

如果想磨稍為短焦的 F/5, 80號砂粗磨就唔好只磨到0.9mm咁淺, 應該放膽磨至1.4~1.5mm.
此類鏡會更輕巧一些, 更方便容易帶出街使用.

當鏡子磨到120號砂時, 可以用超光電筒量度鏡子的曲率半徑得到更準確的焦距. 量深度的粗略焦距計算可以不用了.

同學們要注意的是:
1 - 量深度只是計算鏡子焦距(粗略)的簡接方法
2 - 量度鏡子的曲率半徑或直接量度焦距才是最準確的方法, 一定要學懂.
切忌本末倒置, 只念念不忘深度卻不用第二類直接方法測焦距啊!

頭像
豆豸苗
夸克星

文章 豆豸苗 » 週一 21 5月, 2007 03:55

講開加水, 我自己磨鏡會用水樽檸開少少, 滴滴滴滴咁加水.
一來容易記住/控制落幾多水, 二來唔使搞到隻手咁濕.

(年年都講一次.... 開始覺得自己好鬼 cham. ^^||||)

往年好似有同學用噴壼, 似乎好易受污染 (可能會有人順手拿去噴濕塊鏡度曲率半徑, 又或者換砂時唔記得洗埋佢)
總之任何要用0既工具0係換砂時都要洗乾淨, 離開過自己檯0既野又要洗乾淨, 出去試完鏡, 返埋位前又要洗乾淨..... etc etc....

回覆文章

回到「自製天文望遠鏡 Amateur Telescope Making 」

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客